• DOLAR 32.454
  • EURO 34.863
  • ALTIN 2477.434
  • ...
`Andımız` Doğal ve İlahi Hukuka Aykırıdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Mazlum-Der tarafından 13 ilde eşzamanlı olarak yapılan "Andımız Kaldırılsın!" kampanyası kapsamında çeşitli sivil toplum kuruluşunun desteğiyle Mazlum-Der Gaziantep şubesinde yapılan basın açıklamasında; öğrencilere okutulan "and"ın temel bir haksızlık olduğu vurgulandı.

 

"Yeni Yasama Yılında "Andımız"ı Meclis Başkanı Okusun Milletvekilleri Yüksek Sesle Tekrarlasın! Yanlış Okuyanlar Danıştay Önünde Tek Ayak Üstünde Beklesin!" başlığı ile başlığı ile yapılan açıklamayı Mazlum-Der yönetim kurulu üyesi Mehmet Alkış okudu.

 

İki yıl önce "And"ın kaldırılması için açtıkları davanın Danıştay 8. Dairesi tarafından reddedildiği hatırlatılan açıklamada, "Danıştay, gerekçeli kararında; temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığı, insan onurunun çiğnendiği darbe dönemi anayasaları ile modası tüm dünyada geçen ideolojik devletin ezberlerini gerekçe olarak sunmuş, kendi görüşü ve eskimiş devlet ideolojisini bu kararında tekrarlamıştı" denildi.

 

Açıklamada; "Etnik kimlikleri farklı olan insanlara okutulan bu "And" ayrımcı, dışlayıcı, Türkiye`nin taraf olduğu başta Çocuk Hakları Sözleşmesi olmak üzere; birçok sözleşmeye, doğal ve ilahi hukuka aykırı, Cumhuriyetin alışkanlığı olan toplum mühendisliğinin tek tipleştirici, farklılıkları yok sayan hatta zor kullanarak değiştiren, Türkleştirme politikasının esas alındığı, ilkel milliyetçi dayatmanın militarist toplum kurma özleminin ürünü bir anttır" ifadelerine yer verildi.

 

Açıklamada son olarak; Türkiye`nin çok kimlikli, çok kültürlü bir yapısı olduğu gerçeğinin artık kabul edilmesi ve bu kabul çerçevesinde yasal, hukuki ve fiili tüm değişikliklerin bir an önce gerçekleştirilmesi ve bu doğrultuda "Andımız" olarak adlandırılan metnin artık ilköğretim okullarında okutulmaması talep edildi.

 

Mazlum-Der Gaziantep Şubesinin açıklamasına; Ay-Der, Furkan-Der, Vahdet Vakfı ve Kalem-Der de destek verdi.

Şefik Mert - İLKHA

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir