• DOLAR 32.377
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2325.861
  • ...

GAZİANTEP - Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve işadamı Kemal Çakmak, son dönemde Irak’ta meydana gelen olayların ihracatı derinden yaralayacağına ilişkin medyada yer alan haber ve demeçlerin gerçeği tam olarak yansıtmadığını ifade etti.

“Kürt bölgesinde can güvenliği ve mal gönderimi anlamında herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır”

“Irak’ı bugünkü konjonktürde, Kürt Bölgesi, Şii Bölgesi ve Sünni Bölgesi olarak 3 kısımda değerlendirebiliriz” diyen Çakmak, “Kuzey Irak’ın Duhok iline bağlı Zaho ilçesi o coğrafyanın tabiri caizse alım merkezidir. Kürt bölgesinde yer alan Duhok, Erbil, Kerkük ve Süleymaniye’de can güvenliği ve mal gönderimi anlamında herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Kerkük’te dönem dönem patlama olayları cereyan etse de ticari faaliyetler ve gündelik hayat devam etmektedir” dedi.

“Şii bölgesinde de anormal bir durum söz konusu değil”

Çakmak, “Bağdat ve etrafını çevreleyen Şii bölgesinde de anormal bir durum söz konusu değildir. Biz firma olarak biz şuanda gerekli tedbirleri elden bırakmadan günlük 20-30 araç kadar karayoluyla sevkiyatlarımıza devam ediyoruz. Bununla beraber, karayoluyla yapılan sevkiyatlarda yaşanabilecek sıkıntılara tedbir olarak, Mersin limanı üzerinden Basra Körfezi’nde yer alan Umm Qasr limanına gemi yoluyla sevkiyat gerçekleştirme alternatiflerini de değerlendirmekteyiz.” şeklinde konuştu. 

“En büyük sıkıntı Sünnilerin ve IŞİD’in hâkim olduğu bölgelerde”

Riskli olan bazı bölgelerin olduğunu belirten Çakmak, “En büyük sıkıntı Sünnilerin ve IŞİD’in hâkim olduğu Musul, Selahaddin, Anbar ve Basra bölgesinde yaşanmaktadır. Bu bölgeler can güvenliği ve ticaret bakımından riskli olarak değerlendirilebilecek yerlerdir. Türkiye’nin Irak’a gerçekleştirdiği ihracatın muhtemelen yüzde 20-30 kadar azalacağı sıkıntılı durumun geçici olacağı kanaatindeyim. 3-5 ay içerisinde normal akışa dönüleceğine, alınacak tedbirlerle birlikte hayatın normalleşeceğine inanıyorum.” dedi.

“Irak’ta her şeyin bitip hayatın durduğu gibi bir görüşe katılmıyorum”

Irak’a her ay bir seyahat gerçekleştirdiğini dile getiren Çakmak,  “Irak’ta her şeyin bitip hayatın durduğu gibi bir görüşe katılmıyorum. Sürecin nasıl işleyeceğini, gelecek günlerin neler getireceğini bugünden kestirmek zor olsa da felaket senaryoları yazmanın ekonomimize zarar vereceğine inanıyorum. Irak hakkında yazıp çizerken öncelikle Irak’ı, ülkenin ve o bölge insanlarının dinamiklerini çok iyi tanımak ve analiz etmek gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)