• DOLAR 32.435
  • EURO 34.449
  • ALTIN 2489.732
  • ...

Torba tasarı’da, kendi işini yapan emeklilerden kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) borçlarının,faizleri ve gecikme cezaları silinerek ana para yeniden yapılandırılıp taksite bölünecek.

36 AY VADE

Emekliler eğer bir işyerinde çalışıyorlarsa SGDP kesintisi işveren tarafından ödeniyor. Ama emekli kendine ait bir işyeri açarsa, bu kez yüzde 15 oranındaki kesinti emeklinin maaşından yapılıyor. Emeklilerin bir çoğu bu faaliyetlerini bildirmediği için Sosyal Güvenlik Kurumu geriye doğru borç çıkartıyor. Bu borçları biriken milyonlarca emekli, şimdi nefes alacak. Çoğu küçük esnaf olan bu emekliler borçlarını 18 taksitte ve iki ayda bir ödemelerle 36 aylıkvadeyle ödeyerek kurtulabilecek.

HİÇ ÖDEMEME DURUMU VAR

Torba Yasa ile yanında iki kişi çalıştıran emeklilerin,Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemelerinin kaldırılması da gündemde. Düzenleme yasalaştığında, 200 bine yakın emeklinin yüzde 15 kesintisi ortadan kalkacak.

SGDP NEDİR?
Emekli olduktan sonra çalışmaya başlayan vatandaşların Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödemesi gerekiyor. Bu prim bir işyerinde sigortalı olarak çalışan emekliler adına işyeri tarafından ödeniyor. Kendi adına bir işyeri açan emeklilerde durum ise farklı. Bu vatandaşların emekli maaşlarından yüzde 15 oranındaki kesintidirekt olarak yapılıyor.