• DOLAR 32.372
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.466
  • ...
Askeri Vesayet Kalktı, Sıra Merkez Bankası`nda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın partideki ekonomiden sorumlu yardımcısı Numan Kurtulmuş, faiz indirimiyle ilgili hükümetle karşı karşıya gelen Merkez Bankası’nı eleştirdi.

Kurtulmuş, askeri vesayetin büyük ölçüde kalktığını, sıranın Merkez Bankası, üst kurul ve yargı vesayetine geldiğini söyledi.
Hürriyet gazetesine konuşan Kurtulmuş, "örtülü vesayetlerle mücadele dönemi yakın" dedi.

"Araçsal bağımsızlığa eyvallah, ama hükümet başka telden Merkez Bankası başka telden çalarsa bunun adı araçsal bağımsızlık olmaz. TC Merkez Bankası AŞ bağımsız olsun, peki TC devletinin bağımsızlığı ne olacak? Askeri vesayeti görmek kolay, çünkü elinde tüfek, tankı topu kullanıyor ve üniformalı. Türkiye bu anlamda görünür vesayetlerle mücadele safhasını geride bırakmıştır. Önümüzdeki süreç görünmez, örtülü vesayetlerle mücadele etme dönemidir. Bundan sonraki süreçte bu mücadele hükümetin ana gündem maddelerinden biri olacaktır, gerekli yasal düzenlemeler de yapılabilir."

"Merkez Bankası sorumluluğum değil diyor"
Kurtulmuş`a göre, 2008 ekonomik krizinden sonra dünyada neo-liberal tezler gözden geçirilmeye başlandı ve bunlardan biri de “Merkez bankalarının yeni rolleri ne olmalı?” sorusu. Kurtulmuş, ABD Başkanı Barack Obama’nın yeni FED Başkanının niteliğiyle ilgili, “orta direği, gelir adaletini savunan, kalkınmacı biri olacak” sözlerini hatırlattı. “Bizim kastettiğimiz de bu” dedi.

"Yüzde 5 enflasyon hedefini ortaya koymak önemli bir hedeftir ama ülkenin normal gelişme potansiyelini ortaya koymak için yüzde 5 kalkınmayı da ortaya koymak zarureti vardır. Bu iki politika birbiriyle çelişiyorsa, `Efendim Merkez Bankası bağımsızdır, önce aslolan budur biz buna göre hareket ederiz’ demem mümkün değildir. Kalkınma, büyüme, istihdam oluşturma yok, yasası ona sadece fiyat istikrarını vermiş. Ancak enflasyonu önlemek için atacağınız adımlar örneğin kalkınma hızını düşürebilir, Merkez Bankası, bununla ilgilenmiyor, `Benim sorumluluğum değil` diyor, bunu da düşünmek zorunda. Dışardan IMF üzerinden nasıl bastırıldı biliyoruz, 2001’de resmen hükümet değiştirildi, dışarıdan başbakan atanmak istedi bizde tutmadı, ama İtalya ve Yunanistan’da oldu, kastettiğim bu."

"Orta gelir tuzağına düşmemeliyiz"

"Sadece enflasyon, faiz, döviz kurları üzerine odaklanmış ekonomi anlayışı yerine üretim, istihdam, ihracat üzerine odaklanmış bir Türk ekonomisine ihtiyacımız var. İlgimizi bunun üzerine yoğunlaştırmaya çalışıyoruz. Şimdi bir tehlike yok ama orta gelir tuzağına da düşmememiz lazım. Bunun için her yıl en az 700 bin yeni istihdam üretmek ve dışarıdan yabancı yatırımı çekmek gerekiyor."

"Bu hareketin lideri Başbakanımızdır"
Numan Kurtulmuş, Başbakan Erdoğan`ın cumhurbaşkanı olması halinde yerine geçecek isimlerden biri olarak öne çıkıyor. Kurtulmuş, Erdoğan cumhurbaşkanı olursa yetki çatışmasının yaşanmayacağını savundu.

"Ortada Anayasa bellidir. Halkın seçtiği kuvvetli bir cumhurbaşkanı olacaktır, bundan şüphe yok, hele Başbakanımız gibi liderlik vasıflarının yüksek birinin olması zaten oradaki gücü daha fazla artıracaktır. Pozisyonu ne olursa olsun bu siyasi hareketin lideri Başbakanımızdır. Kendisiyle uyumlu, dava perspektifine sahip bir şekilde süreç devam eder. Herhangi bir sürtüşm olmayacağını düşünüyorum."

Bu haberler de ilginizi çekebilir