• DOLAR 32.377
  • EURO 35.09
  • ALTIN 2326.339
  • ...
Dışişleri Bakanlığı 30 Büyükelçi Atadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Gül`ün özel kalem müdürü Osman Koray Ertaş, BükreşBüyükelçiliği`ne getirildi.

Dışişleri Bakanlığı`nda 2014 yılı yaz dönemi büyükelçi atamaları belli oldu.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, yaz kararnamesinde 30 isim ve atandıkları misyonlar şöyle:

Ahmet Aydın Doğan-Trablus, Ahmet Tuta-Zagreb, Ali Fındık-San Jose, Aydın Adnan Sezgin-Roma, Başak Türkoğlu-Kuala Lumpur, Can İncesu-Brazavil, Çağatay Erciyes-Beyrut, Deniz Eke-Nairobi, Erdoğan Şerif İşcan-Avrupa Konseyi Daimi Temsilciliği, Ethem Barkan Öz-Rabat, Hayri Hayret Yalav-Riga, Hüseyin Özdemir-Niamey, İbrahim Mete Yağlı-Gaboron, Kadir Hidayet Eriş-Harare, Prof. Dr. Mehmet Paçacı-Vatikan, Mehmet Raif Karaca-Kigali, Mustafa Levent Bilgen-Abu Dabi, Mustafa Oğuz Demiralp-Meksika, Nilgün Erdem Arı-Dakar, Olgan Bekar-Mogadişu, Osman Koray Ertaş-Bükreş, Ömer Önhon-Madrid, Ömür Şölendil-Üsküp, Penbe Nesrin Beyazıt-Akra, Rıza Hakan Tekin-Tahran, Selçuk Ünal-Ottava, Turgut Rauf Kural-Kottonu, Uğur Doğan-Muskat, Ümit Yardım-Moskova, Volkan Türk Vural-Antananarivo.

Yaz kararnamesiyle, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün özel kalem müdürlüğü görevini yürüten Osman Koray Ertaş, Bükreş Büyükelçiliği`ne getirildi. 2005 yılından bu yana Gül`e en yakın isimlerinden biri olduğu belirtilen ve görevi nedeniyle Milli Güvenlik Kurulu`na da katılan Ertaş`ın, en genç yaşta cumhurbaşkanlığı özel kalem müdürü olan isimler arasında. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu`nun bakanlığı öncesinde 11 Eylül saldırılarının yaşandığı dönemde Bulgaristan`da iken Ertaş`ın da orada görevli olduğu ve Davutoğlu`nun kendisine her zaman itimat ettiği ifade edildi. Davutoğlu`nun Ertaş`a tebligatını cuma günü Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmesi sırasında tebliğ ettiği kaydedildi.

Bakan Davutoğlu`nun yakın çalışma ekibinden de iki isim büyükelçi oluyor. Davutoğlu`nun 2 yıldır özel kalem müdürlüğünü yürüten Ahmet Tuta Zagreb`e, 3 yıldan bu yana önce sözcülük, ardından da özel müşavirlik görevini yerine getiren ve kritik süreçlerde Davutoğlu ile birlikte çalışan Selçuk Ünal da Ottava`ya büyükelçi olarak atandı.

Diyanet İşleri`nden Vatikan`a atama

Daha önce bakanlık dışından Kenan Gürsoy`un atandığı Vatikan Büyükelçilğine ise Diyanet İşleri Başkanlığı`nın Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Paçacı getirildi. Uzmanlığını tefsir alanında yapan Paçacı, İngilizce ve Arapça biliyor.

Kırmızı ışıkta "tebligat"

Edinilen bilgiye göre, Nijer`e atanan Hüseyin Özdemir`e görevi direksiyon başındayken tebliğ edildi. Ahmet Davutoğlu`nun aramasının ardından kırmızı ışıkta aracını kenara çeken Özdemir, bu sırada yeni görevini öğrendi.

Son Şam büyükelçisi Madrid`e gidecek

Suriye`de en kritik dönemde görev yapan Türkiye`nin son Şam Büyükelçisi Ömer Önhon, Madrid`e atandı. Çok önemli bir operasyonla Şam Büyükelçiliği`ni tahliye ederek Türkiye`ye dönmesinin ardından bakanlıkta müsteşar yardımcısı olarak görev yapan Orhon, bakanlıkta Suriye konusundaki en önemli isimlerden biri olarak kabul ediliyordu.

Irak Masasından İran`a, İran`dan Moskova`ya

Dışişleri Bakanlığında Irak Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışan Hakan Tekin ise Irak ile ilgili tüm işleri yürüten isimlerden biri olarak, Tahran`a atandı. Bakan Davutoğlu`nun itimat ettiği önemli isimlerden biri olan Tahran Büyükelçisi Ümit Yardım da Moskova`ya atandı.

Somali toplantısındayken Somali`ye atandı

Bakanlıkta Doğu Afrika dairesinde görev yapan Olgan Bekar Somali`ye atandı. Davutoğlu`nun, Bekar`a görevini "Somali diasporası" toplantısı sırasındayken tebliğ ettiğini belirten kaynaklar, Bekar ile görüşmesinde kendisine "Somalice biliyor musun" diye sorduğu ve "Biraz öğrendim" yanıtını veren Bekar`a "O zaman daha da iyi öğreneceksin, çünkü Mogadişu`ya büyükelçi oluyorsun" dediği öğrenildi.

Ankara`daki görevleri sırasında Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi konuları üzerine çalışan ve Türkiye`nin Kıbrıs meselesi ve Öcalan davası gibi kritik konuların yaşandığı süreçlerin en deneyimli temsilcilerinden biri olarak gösterilen Erdoğan Şeref İşcan da Fransa`ya Avrupa Konseyi Daimi Temsilcisi olarak atandı.

Oğlu sınavdayken Trablus`a büyükelçi oldu

Trablus`a büyükelçi olarak atanan Ahmet Aydın Doğan`ın da Ahmet Davutoğlu`dan tebligatı aldığı sırada oğlunun üniversite sınavında olduğu kaydedildi. Kaynaklara göre, kendi oğlu da üniversite sınavına giren Davutoğlu, Doğan`ı arayarak, nerede olduğunu sordu. Evde olduğunu söyleyen Doğan`a Davutoğlu, "Senin oğlun sınava girmiyor mu, neden evdesin? Ben oğlumu kendim götürdüm" dedi. Bakan Davutoğlu bu konuşmanın ardından Doğan`a yeni atamasını bildirdi.

Atamalar nasıl yapılıyor?

Bakan Davutoğlu`nun atananları tek tek arayarak, onlara görevlerini tebliğ etmesinin ardından, atananlar hakkında ilgili ülkelerden agreman (bir elçinin bir ülkeye atanmasından önce o ülkeden istenen uygun görme yazısı ya da onayı) alınacak. Bu aşamalardan sonra atamalar Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Kaynak: AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir