• DOLAR 32.403
  • EURO 35.045
  • ALTIN 2325.07
  • ...
Emeklilerin Torba Yasadan beklentileri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Emekli Memurlar Sendikası Genel Başkanı Emin Şenver, “Emekliler Haftası” dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, taleplerini dile getirdi. Şenver, Torba Yasadan beklentilerini de açıkladı.

Emeklilerin TBMM'deki “Torba Yasa” çalışmasını yakından takip ettiğini belirten Şenver, Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumundan maaş alan 10 milyon emekli bulunduğunu hatırlatarak, taleplerini şöyle sıraladı:

"- Son 12 yılda işveren kesimi için sayısını unuttuğuz paketler açılmış ve onlara devlet kesesinden bol bol teşvikler verilmiş olmasına rağmen, emekliler için açılan herhangi bir paket bulunmamaktadır.

- Dahası, çalışanlara verilen “Banka Promosyonu” dahi emekliler için bir yasal statüye kavuşturulmamıştır. Oysa milyonlarca emekli sabır ve dört gözle “Banka Promosyonunu” beklemektedir.

- Emeklileri beklediği bir başka müjde ise çalışmayan eş parasıdır.

- Yine emekliler tahsil hayatına devam eden yavruları için çocuk yardımının emekli maaşlarına yansıtılmasını beklemektedirler."

Şenver, emeklilikte alınan maaşın çalışırken alınan maaş kadar olmasının beklemeyeceğini ancak yüzde 50 oranında bir maaş azalmasının da makul ve mantıklı olmayacağını vurguladı.

Emekli olduktan sonra çalışanların emekli maaşlarından yapılan yüzde 15 oranındaki kesintinin kabul edilemeyeceğini belirten Şenver, ya bu kesintinin kaldırılması veya emekli çalışmayı bıraktığında biriken paranın kendilerine ödenmesinin gerektiğini ifade etti.

Şenver son olarak, emeklilerin Torba yasadan beklentilerini şöyle özetledi:
- Emeklilerin tamamına banka promosyonu verilmesi ve bunun bir yasal statüye kavuşturulması böylece toplu sözleşme masasında verilen sözlerin yerine getirilmesi,

- Eşi çalışmayan emeklilere eş parası verilmesi,

- Tahsil hayatına devam eden çocuğu olan emeklilere çocuk yardımı yapılması,

-  Emeklilerin sendika kurma hakkının yasal hale getirilmesi,

-  Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden ve insan istihdam eden Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarından yapılan %15 oranındaki kesintinin kaldırılması,

-  Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden memurların maaşlarından alınmakta olan yüzde 15 oranındaki “Sosyal Güvenlik Destek Primi”nin kesilmemesi veya kesilecekse bile emekliler çalışmayı bıraktıklarında kendilerine toptan ödenmesi veya emekli maaşlarına yansıtılması,

-  2000 yılından beri mağduriyetleri artan Bağ-Kur emeklilerinin durumlarını düzeltilmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve bir an önce sonuçlandırılması,

-  2013 yılında yapılan ek gösterge artılından yararlandırılmayan emeklilerin de ek göstergelerinin artırılması,

-  Emeklilerin birikimlerinden yararlanmak için kendilerinin hizmet için eğitim faaliyetlerinde eğitici ve projelerde uzman olarak görevlendirilmelerinin sağlanması,

-  Dünyada yeni bir terminoloji olan “Aktif Yaşlanma” kavramının ülkemizde de hayata geçirilerek emeklilerin hayata tutunmalarının sağlanarak sağlılık bir emeklilik dönemi geçirmelerinin sağlanması ve SGK üzerindeki muhtemel yüklerinin azaltılmaya çalışılması.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir