• DOLAR 32.33
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2299.224
  • ...
DEDAŞ'a tepkiler dinmiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN- Mardin’in Kızıltepe ilçesinde DEDAŞ’ın ÇKS üzerine gönderdiği faturalara çiftçilerin, tepkisi devam ediyor. Çiftçiler, “Devletin bize teşekkür edeceğine bizleri şirketle kar karşıya getiriyor” diyerek tepki gösterdiler.

İlke Haber Ajansına açıklamalarda bulunan çiftçiler devletin buna bir çözüm bulması gerektiğini çözüm bulunmadığı takdirde, toplum arasında büyük sosyal infiallere meydan vereceğine dikkat çektiler. Çiftçiler hukuki olarak haklarını sonuna kadar arayacaklarını sözlerine eklediler.

DEDAŞ Müdürlüğü tarafından kendilerine büyük meblağlarda faturalar gönderdiğini ifade eden İsmail Çevik, “ Bu faturalar karşısında şok olduk. Yaptığımız araştırmada, bu faturaların gönderilmesi DEDAŞ, tarım müdürlüğündeki bilgiler üzerine göndermiş. Tarımda çiftçi kayıt sisteminde gözüken hangi çiftçinin tarlası sulu görünüyorsa bu tarlanın nasıl sulandığına bakılmaksızın gönderilmiştir. Kanaldan’ mı sulanıyor? Başka birinin kuyusundan mı? Sulanıyor. Bunlara bakılmaksızın çok fahiş tutarlarda faturalar göndermiş. Bu ağır faturalar bizi ciddi manada mağdur etmiştir. Benim kuyum olmadığı halde 100 dönüme 48 bin TL fatura gelmiş. DEDAŞ’la herhangi bir sözleşmem yok. Neye binaen bana fatura kesiyor. Benim arazim sulu ama komşumun kuyusundan suluyorum. Köy muhtarı, köy heyeti ve tarım müdürünün onanıyla taahhütname imzalamışım. Zaten tarlamızı yüzde 50’ sini ürün karşılığı vermişiz. Bırakın bunun yarısı 100 dönümden gelen tüm ürün bu faturaları karşılayamaz. Kuyusu olanlar dahi gelen faturaları karşılayamaz. Böyle bir mağduriyetle karşı karşıyayız. Bu mağduriyetimizin bir an önce giderilmesi lazım buna acil bir çözüm bulunmadığı takdirde toplum arasında büyük sosyal infiallere meydan verecektir. Hukuki olarak hakkımızı arayacağız. Bunun peşini bırakmayacağız.” Diyerek haksızlığa tepki gösterdi.

Mehmet Bedir ise, kendisine ait 70 dönüm tarlası olduğunu ifade ederek,  “ 12 nüfus geçindiriyorum. Kuyum yok, bana 49 bin TL fatura gelmiş, benim desteğimi bloke etmişler. Bu gelen 49 bin TL 9 bin TL si, onların olsun. Bana 40 bin TL versinler. Tarladan gelen tüm ürünler onların olsun. Bizi mağdur ettiler. Resmen Devlet bize desin ki, arazilerinizden çekilin arazileri bize verin desin. Bunun başka izahı yok.” Diye mağduriyetini dile getirdi.

DEDAŞ’ın hiç kimseyi haberdar etmeden kendilerine habersiz ÇKS ler üzerinde kendilerine fatura gönderildiğine dikkat çeken Abdürrahim Bedir ise  “Benim arazime 46 bin TL fatura gelmiş benim gibi yüzlerce çiftçi mağdur olmuş. Bu cezaları nasıl ödeyeceğiz. Biz resmi yoldan hakkımızı arayacağız. Biz ilk önce basın açıklaması yaptık. Bize yapılan haksızlığı protesto ettik. Ama bakıyoruz, Devlet yetkililerinden herhangi bir ses çıkmadı. Bize destek veren yok. Hiçbir kurum ya da kuruluşun bu kadar çiftçiyi mağdur etme hakkı yoktur. Çünkü Çiftçi emeği için çalışıyor.” İfadelerini kullandı.

Kendisine ait bir kuyu ve adına abonenin olmadığını özellikle belirten Serhan Boran da, “Tarlamı kuyu sahibi bir komşuma işletmesi için yüzde 50 vermişim. Bana 38 bin TL fatura gelmiş. DEDAŞ, adıma fatura olmadığı halde ne hakla bana bu faturayı çıkarmış. Kimse sesimizi duymuyor çiftçiler mağdur durumda ekin ekilmese bu topraklar ne olacak? Çiftçilerin sorununun giderilmesi için, Başbakan ve Tarım Bakanı bir an evvel bu soruna el atmaları gerekir. ”diye belirtti.

Mehmet Demir ise mağduriyetini şöyle dile getirdi: Devlet Biz çiftçilere teşekkür etmeleri gerekirken, bizi mağdur edip, şirketle karşı karşıya getirmiş. Ben on yıl önce kuyu kazdım. Devletin 9 yıl borcu 70 bin TL iken şirketin bir yılda 400 dönüme çıkardığı fatura 200 bin TL 4 senede bu borcu ödeyemeyiz. Yasal bir yol olmadan bu faturaları bize göndermişler. Çks’ lerimiz bloke olmuş, ne yapacağımızı bizde bilmiyoruz. Malumunuz Konya’da kuraklık oldu. Bizim bölgenin buğdayı olmasaydı devlet buğdayı nereden getirecekti?  Bir an önce devletin çiftçilere sahip çıkması talep ediyoruz.” (Mehmet Aslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir