• DOLAR 32.376
  • EURO 34.986
  • ALTIN 2325.865
  • ...
Gaziantepli köylülerden kimyasal atık su protestosu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP- Gaziantep`te Nizip Çayı`na dökülen kimyasal sanayi atıklarından dolayı çözüm bekleyen köylüler protesto eylemi düzenleyerek, çeşitli kalıcı hastalıklarla karşı karşıya kaldıklarını belirttiler.  Bölgede ki köylüler, Başpınar Organize Sanayi Bölgesinden Nizip Çayı`na akan kimyasal çözüm isteyerek eski haline dönmesi için verilen sözlerin yerine getirilmediğini ifade ettiler.

Yetkililerin sadece seçimden seçime sorunlarının dinlediğini belirten köylüler, köylerden geldikleri otobüs ile İstasyon Meydanı`nda toplandılar. Burada toplanan kalabalık Demokrasi Meydanı`na doğru yürüdü. Açtıkları dövizler ile sanayi atıklarından dolayı oluşan kirliliği protesto eden kalabalık, Nizip çayından getirdikleri atık suları dökerek tepkilerini dile getirdiler.

Toplanan kalabalık adına konuşan Adem Karakaş, Nizip Çayı`ndan etkilenen 150 bin vatandaşın bu sorunu bildiğini ifade etti. Yıllardır bakan, milletvekili, vali, kaymakam ve belediye başkanlarının kendilerine Nizip Çayı`nın eski doğal haline dönmesi konusunda söz verdiğini anlatan Karakaş, aradan geçen 15 yıla rağmen sorunun hala çözülmediğini söyledi.

Nizip Çayına kimyasal atıkların akıtıldığı tehlike saçtığını defalarca yetkililerden çözüm istediklerini belirten Karakaş, "Nizip Çayından 150 bin vatandaşımız etkilenmektedir. Bu çay biz köylülerin en büyük değeridir. Bizim olmazsa olmazımızdır. Başpınardan akan bu kirli atık bir tesisi kurularak engellenebilir. Nizip çayına akıtılan kirli atık yıllardır. Köylerimizden geçmektedir. Bugün bu sorun büyüyerek daha olumsuz sonuçlara gitmektedir. Dağ dere köyü olarak bildiğimiz 30 köyü ve Barak Ovası`nda da 16 köyü doğrudan ilgilendiren Nizip Çayı, geçtiği bütün alanlarda toprak veriminin azalmasına, ağaçların kurumasına, hava kirliliğine, bu çevrede yaşayan insanlarda kalıcı hastalıklara hatta ölümler neden olmuştur.”dedi

Yaklaşık 1,5 yıldır dernek olarak kirli suyun engellenmesi için çaba sarf ettiklerini belirten Tatlıcak Köyü Yardımlaşma Derneği Başkanı Hacı Karakurt ise, “Bu gün burada Başpınar Organize Sanayi Bölgesinden Nizip Çayına dökülen kimyasal sanayi atıklarından dolayı toplandık. Uzun yıllardır sanayiden gelen bu su çevremizi topraklarımızı kirletmektedir. Adeta topraklarımızı ve insanlarımızı katletmektedir. Nizip Çayı, binlerce köylünün geçim kaynağı olan ceviz ve nar ağaçlarını kurutmaktadır. Bu sorunu defalarca gün yüzüne çıkardık fakat hiçbir önlem alınmadı. Tüm siyasiler seçim dönemlerinde gelip biz bu sorunu gidereceğiz deyip hiçbir çözüm üretmektedirler.” İfadelerine yer verdi.

 Grup açıklamaların ardından, olaysız bir şekilde dağıldı. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir