• DOLAR 32.528
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2435.104
  • ...
Mısır Darbesine Karşı Uluslararası Dava
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır için Hakimler Hareketi sözcüsü ve İnsan Hakları Takip Örgütü (HRM) Ortadoğu Temsilcisi Müsteşar Velid Şerabi, Afrika İnsan hakları mahkemesinde açtıkları darbe karşıtı davanın kabul edildiğini açıkladı.

Düzenlediği basın toplantısında Afrika İnsan Hakları Mahkemesinin davayı kabul etmesinin önemine değinen Müsteşar Şerabi, "Afrika Birliği’nin de "darbe" olarak nitelendirdiği 3 Temmuz Mısır askeri darbe sonrasında işlenen insanlığa karşı işlenen suçların, aktivist ve hukukçular tarafından belgelendirilerek mahkemeye sunulduğunu, mahkemenin de davayı 2014/57 numarasıyla kabul ettiğini" belirtti.

Afrika Birliği’nin, Mısır ile ilişkilerinde mahkeme sonucunu beklemesi gerektiğini ifade eden Şerabi, "darbe sonrası askıya alınan Mısır`ın Afrika Birliği`ndeki üyelik işleminin güncellenmemesi gerektiğini, darbe ile insanlığa karşı suç işleyen kişilerin yargılanması gerektiğini" ifade etti.

Afrika İnsan Hakları Mahkemesi`nin kararlarının bağlayıcılığı hakkında AA`ya konuşan Şerabi, "Mısır`ın anlaşmaya taraf olmasından dolayı Afrika İnsan Hakları Mahkemesi`nin verdiği kararları birinci dereceden uygulamak zorunda olduğunu" kaydetti.

HRM Mısır Temsilcisi Selma Eşref de yaptığı konuşmada, 1 yıl boyunca darbe yönetiminin insanlığa karşı bir çok alanda suç işlediğini, bu suçların belgelenerek mahkemeye sunulduğunu söyledi.

Minye Ceza Mahkemesi, "şiddete teşvik ve karakollara saldırı" iddiasıyla yargılanan İhvan yanlısı darbe karşıtı 681 kişiden 180 kişinin idam cezalarının, 3 kişinin de hem idam hem müebbet kararlarını onamıştı. Aynı davadan 2 kadına sadece müebbet hapis kararı verilirken 496 kişinin de beraatine hükmedilmişti.

Sömürgelik ve ırkçı ayrımcılıkla mücadele etmeyi ve kıtadaki ülkerler arasında dayanışmayı güçlendirmeyi amaçlayan Afrika`nın Birliği Örgütü`nün devamı olarak 2001`de kurulan Afrika Birliği, ortak politikaların oluşturulması ve insan haklarının savunulmasını amaçlıyor. Kıtada bulunan 53 ülkenin tamamı birliğin üyesi. Afrika İnsan Hakları Mahkemesi de Afrika Birliği`nin ortak yargı organı olarak faaliyet gösteriyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir