• DOLAR 32.592
  • EURO 34.823
  • ALTIN 2411.99
  • ...
Yazın gelmesiyle dam palaslara ilgi arttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN-  Yaz sıcağının hissedilir derecede artmasının ardından Kızıltepe ilçesinde dam palas siparişleri arttı. Yeni Sanayi Sitesi’nde marangozluk yapan Ali Aslan, Yaz sıcaklarının başlamasıyla dam palaslara ilginin yoğun olduğunu bu yüzden siparişleri yetiştiremediklerini söyledi.

Yaptığı marangozluk mesleğinin babasından öğrendiğini belirten Aslan, “Yaklaşık 25-30 senedir marangozluk yapıyorum. Yazın gelmesiyle halk damlarda yatmaya başlıyor. Yani dam palas sezonu başlıyor. Biz de dam palasların içindeki tahtlarını yapıyoruz. Demirciler ise demirlerini yapıyor. Eskiden taht palasların tümü tahtadan yapılıyordu. Ama ıslandıklarında tahta iskelet ilk önce çatlıyordu daha sonra çürüyordu. Ömrü kısa olduğu için sonradan iskeleti demirden yapılmaya başlandı. Demir iskelet daha dayanıklı oluyor. Biz de tahtaları çürüyen ya da kendine yeni taht palas yapanların tahtlarını yapıyoruz. Baya bir yoğunluk var şuan siparişleri yetiştiremiyoruz. Yaptığımız tahtlar inşaatlarda kullanılan kalıp tahtalardır. Kalınlığı 2 santimetredir. Kalın ve dar tahtalar hem daha dayanıklı oluyor hem de zamanla kambur olmuyor ve çatlamıyor ama geniş ve ince olan tahtalar zamanla hem çatlıyor hem de kamburlaşıyor.” diye belirtti.

Günde ortalama 5 tahta hazırladıklarını kaydeden Aslan, “Yaptığımız dam palaslar 2-3 ve 4 metreden oluşuyor. 1 buçuk santim tahtaların metre karesi 65 TL, 2 santim tahtalar ise metre karesini 70 TL’ den yapıyoruz. Her bir metrekare bir yatak kapasitesidir yani 4 metrelik bir dam palasta çocuk haricinde 4 yetişkin yatabiliyor. Bu günlerde elektrik sıkıntısı çekiyoruz. Elektriğimiz bir saat var iki saat yok. Elektrik sıkıntısı olmasa günde ortalama 5-6 tahta hazırlıyoruz.” şeklinde konuştu. (Mehmet Aslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir