• DOLAR 32.367
  • EURO 35.069
  • ALTIN 2325.165
  • ...
"Kürtlerin çabası birlikte yaşama arzusudur"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Bingöl Üniversitesi tarafından organize edilen ‘Kültürün Toplumdaki Yaşam ve Barışçıl Etkisi’ konulu panele katılan Irak Kürt Bölgesi Eski Milletvekili Qader Hasan Qader ve Yazar Ahmet Şeyho Ahmet; Kürtlerin çabasının birlikte yaşama arzusu olduğunu söyledi.

Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen panele, Irak Kürt Bölgesi Eski Milletvekili Qader Hasan Qader, Sınır Tanımayan Yazarlar Organizasyonu Irak Kürt Bölgesi Başkanı Ahmet Şeyho Ahmet, Irak Sınır Tanımayan Yazarlar Organizasyonu Başkanı Gaes Juma ile Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ersan Sarıkahya konuşmacı olarak katıldı.

“Dilleri bir bahçe olarak düşünürsek Kürtçe de o bahçedeki güllerden biridir”
Panelde konuşan Qader, Bingöl Üniversitesi’nde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün açılmasının sevindirici olduğunu belirterek, Kürt dilinin çok zengin bir dil olduğunu vurgulayarak, “Kürtlerin yaşadığı toprakların paylaşıldığı dönemde Kürt milleti büyük acılar yaşadı. Büyük sıkıntılar çekti. Burada bizi mutlu eden tek şey, Kürt milletinin dilini ve geleneğini korumuş olmasıdır. Bütün olumsuz şartlara rağmen Kürt dili, Kürt edebiyatı kendini korudu. Bir dilin yok olmaması için o dilin konuşulması ve yazı dili olarak kullanılması gerekir. Kürt dili özellikle camilerde ve medreselerde yazı dili olarak kullanılması bugünlere gelmesinde etkili olmuştur. Farsçadan, Arapçadan ve Türkçeden eserlerin Kürtçeye çevrilmesinin de bunda etkisi vardır. Ömer Hayyam’ın eserlerinin çevrilmesinin bunda etkisi vardır. Kur'an-ı Kerim’in Kürtçeye çevrilmesinin bunda etkisi vardır. Bütün dilleri bir bahçe olarak düşünürsek Kürtçe de o bahçedeki güllerden biridir. Bingöl Üniversitesi’ne de bize bu imkanı sağladığı için teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Qader’den sonra kürsüye çıkan Sınır Tanımayan Yazarlar Organizasyonu Kuzey Irak Kürt Bölgesi Başkanı Ahmet Şeyho Ahmet de, Kürt dilinin zenginliğine vurgu yaptı.

“1987’de 182 bin Kürt Saddam Hüseyin tarafından katledildi”
Irak Kürdistanı'nda birlikte yaşamın üzerinde yoğunlaşan Ahmet Şeyho Ahmet, Molla Mustafa Barzani’nin onca sıkıntı ve baskıya rağmen her zaman Kürt ve Arap savaşına karşı çıktığını ve savaşın karşısında durduğunu vurguladı. 1987’de 182 bin Kürd’ün Saddam Hüseyin tarafından katledildiğini belirten Ahmet, “Bu katliamdan sonra bugüne kadar sadece bin 500 kişinin cesedine ulaşılabildi. Kürtler tarih boyunca yaşanan zulümlere ve baskılara rağmen savaştan yana olmamıştır. Molla Mustafa Barzani, Kürt halkı için bir aydın, bir alim, bir siyaset adamıydı. Molla Mustafa Barzani mücadelesinde Kürt ve Arap savaşına hiçbir zaman izin vermedi.” diye konuştu.

Ahmet’in konuşmasında sonra Irak Sınır Tanımayan Yazarlar Organizasyonu Başkanı Gaes Juma ve Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ersan Sarıkahya da birer sunum yaptılar.

Program sonunda Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, panelistlere birer teşekkür plaketi takdim etti.   (Nihat Kanat - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir