• DOLAR 32.594
  • EURO 34.816
  • ALTIN 2422.328
  • ...
Gazze ablukasını tanımıyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, büyük bir coşkuyla karşılandığı Mısır’da Arap dünyasına önemli mesajlar verdi. Kahire’de Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi’ne hitap eden Erdoğan, yöneticilere, halklarının meşru taleplerine göz yummamaları çağrısında bulundu. Daha fazla özgürlük ve insan haklarının ortak şiar olması gerektiğini ifade etti. Erdoğan, bu talepleri gayrimeşru yöntemlerle bastıranların bugün değilse de yarın büyük bir yanılgı içinde olduklarını göreceklerini vurguladı.

Başbakan Erdoğan, akşam saatlerinde de Kahire Üniversitesi’nde devrime öncülük eden gençlere seslendi. Arap ülkelerinde yaşananları ‘yeniden doğuş’ olarak nitelendiren Başbakan, devrime öncülük eden gençleri de 21 yaşında İstanbul’u fethederek çağ açıp, çağ kapayan ‘Fatih Sultan Mehmed’ e benzetti. Tunus’ta başlayan Tahrir’de dalga dalga yayılan sesin tüm mazlumların umut ışığı olduğunu belirten Erdoğan, “Bu mesaj adaletin, hakkaniyetin mesajıdır.” dedi.

HALKINI KATLEDEN BİR LİDER MEŞRUİYETİNİ KAYBEDER

Özgürlükleri erteleme devrinin sona erdiğini dile getiren Erdoğan, halkına karşı şiddete başvuran diktatörleri de uyardı. Başbakan Erdoğan “Bırakın halkların iradesi iktidar olsun, nefislerin değil.” diye konuştu. Değişim her zaman zor ama kaçınılmaz olduğunu, önünde durulamayacağını vurgulayan Erdoğan, Suriye’de yaşanan olaylara vurgu yaparak şunları kaydetti: “Suriye’de ciddi olaylar oluyor. Halkına kurşun sıkan bir yönetimle kimse dost olmaz ve güvenmez. Suriye halkı Esed’e inanmıyor. Halkını katleden bir lider meşruiyetini kaybeder. Daha da ötesi insanlık vicdanında ebediyen mahkûm olur. Hesaba çekilmeden evvel kendinizi hesaba çekin. Biz faniyiz Allah’a aidiz. Ona döneceğiz. Bu dünya Firavunlara kaldı mı, Nemrutlara kaldı mı? Bizden sonra da kalmayacak. Suriye bizim için herhangi bir ülke değildir. Oranın zarar görmesine asla gönlümüz rıza göstermez. Mezhep çatışmasına doğru gidiyor. Aman uyanık olun, öyle bir bela geliyor. Geçmişte bu yapıldı.”

HAZIRLANAN RAPOR ‘KEEN LEM YEKÜN’DÜR

israil’i sert bir dille eleştiren Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “israil hukuk ve kural tanımıyor. Bütün tahammül sınırlarını aştı. israil’e bu şekilde devam edemeyeceğini anlatmak gerek. Türkiye israil’e şans tanıdı. Ödediği bedel Türkiye ile ilişkilerini kaybetmek oldu. Hazırlanan rapor, ‘keen lem yekün’dür. (Yok hükmündedir.) Gazze ablukasını tanımadığımızı ilan ediyorum. israil özür dilemedikçe, öldürülen şehitlerimizin ailelerine tazminat ödemedikçe ve Gazze’ye uyguladığı ablukayı kaldırmadıkça Türk-israil ilişkilerinin normalleşmesi söz konusu olamaz, olmayacaktır. Hiçbir ülke uluslararası hukukun üzerinde değildir. Daha adil bir dünya için devletler de terör suçlarının bedelini ödemek zorundadır.

BM, İSRAİL’LE ORTAK GİBİ

Şunu da özellikle belirtmek isterim ki; başta BM olmak üzere, uluslararası çevreler israil’in tek taraflı, şımarık uygulamalarına prim vermeye, bu insanlık dışı uygulamalarına gözlerini kapamaya devam ederlerse, işlenen bu suçun bir faili olarak anılmaktan kurtulamayacaklardır.”Hukuk tanımazlığını 5 Mısır askerini öldürerek gösterdi. Türkiye daima Filistin’in yanındadır. Gazzeli kardeşlerime sesleniyorum. Bu seyahatimde sizi ziyaret etmek en büyük hasretimdi. Bulunduğumuz şu koşullar sebebiyle mümkün olmadı. Filistinliler aralarındaki sorunları halletmeli.”

Önemli anlaşmalara imza atıldı

Başbakan Erdoğan’ın Kahire temaslarında en önemli adımlardan biri de iki ülke arasında atılan stratejik işbirliği anlaşması oldu. Bu çerçevede Kahire ve Ankara bölgesel konularda ortak perspektif ortaya koyacak. Ekonomi, ticaret, eğitim, kültür, spor, basın, kamu yönetimi ile karşılıklı yatırımların teşviki alanlarında toplam 11 anlaşmaya da imza konuldu. Filistin Devleti’nin BM’de desteklenmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Türkiye’den altı Bakan Mısırlı muhatapları ile bir araya geldi. İkili ticaret hacminin 3 milyar dolardan 5 milyar dolara çıkartılması kararlaştırıldı. Erdoğan’ın görüşmelerdeki tutumu üzerine Kahire yönetimi, Gazze’nin dünyaya açılan tek kapısı olan Refah’tan geçişlerle ilgili iyileştirici adımlar atacağını açıkladı.

Erdoğan’ın laiklik açıklamasına İhvan’dan tepki

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır’da anayasanın laik olması önerisine, Müslüman Kardeşler cemaatinden tepki geldi. Müslüman Kardeşler Sözcüsü, Dr. Muhammed Gazlan yaptığı açıklamada, “Diğer ülkelerin tecrübeleri bize uymaz. Türkiye halkı laik sistemi istiyor ve kabul ediyor; ancak diğer halklar bu sistemi istemiyor. Başbakan Erdoğan’ın Mısır’ın içişlerine karışma hakkı yoktur. Bu konuda söz sahibi olan Mısır halkıdır.” dedi. Geçtiğimiz günlerde bir Mısır televizyon kanalına konuşan Erdoğan, “Bu süreçte inanıyorum ki Mısır halkı ülkede demokrasinin güçlenmesi için laik bir anayasayı benimseyecektir. Laik anayasa, ülkenin daha demokratik hâle gelmesini sağlar ve bu sayede devlet, ülkedeki bütün dinlerin mensuplarına eşit mesafede yaklaşır. Halkın yüzde 99’u Müslüman olan Türkiye’de, Hıristiyan ve Yahudi azınlıklar da var ancak devlet laik olduğu için herkese eşit mesafede yaklaşıyor.” demişti.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir