• DOLAR 32.333
  • EURO 35.075
  • ALTIN 2293.713
  • ...
 Gençlere “Altın Tavsiyeler”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL – Her geçen gün kendi değerlerinden uzaklaşan ve çağın getirmiş olduğu gayri İslami yaşam tarzını benimseyen gençlik büyük bir boşluk içinde.  Gençlerin şuan ki durumunu ve neler yapması gerektiği üzerine doğruhaber gazetesi yazarı Abdulhakim Sonkaya ile konuştuk.

“Gençliğin bir sorunu da hayatı günübirlik yaşamaktır”

Gençlerin sorunları üzerine konuşan Sonkaya, “Toplum refahının yükselmesi beraberinde nefsi zaafları da getirmiştir. Gençlerimizin istek ve arzuları daha çok dünyevi hale geldi. Bu da işin kaçınılmaz sonucudur. Gençlerimiz en çok nefsi terbiyeye muhtaçtır. Gençlerimizin bir diğer karşılaştığı sorun da idealist olmama, daha çok günü birlik yaşamaktır. Hedef sahibi olan gençler daima o hedef doğrultusunda kendini motive eder” diye konuştu.

Ailelerin çocuklarını iyi yetiştirmeleri gerektiğini vurgulayan Sonkaya, “Aileler çocuklarını devamlı kontrol etmelidir. Gençlerimizi kontrol edelim derken baskı ile değil de bu işin bilinci ve şuurunu vererek denetlemeliyiz. Aileler çocuklarına edebi terbiyeyi, akraba sevgisini ve aile sevgisini vermelidir. Böylelikle gençlerimiz bu konuda kendilerine daha çok dikkat ederler” dedi.

 “Gençler kendilerini donanımlı hale getirmelidir”

Gençlerin kendini yetiştirmesi ve donanımlı hale getirmesinin zorunlu olduğunu ifade eden Sonkaya, “Gençler her zaman bir sosyal aktivite içinde olmalıdır. Bu onun bireysel gelişmesi ile alakalıdır. Da sonra dışarıya yönelmeli ve insanlarla ilgilenmesi gerekir. Ameli noktada iyi bir seviyede olmadır ki etrafına etki oluştursun. Çünkü İslam söz ve amel noktasında hassas bir dengeye sahiptir. İnsan ne kadar bilgiye sahip olursa olsun onun bir davranışı bir ameli etrafına etki oluşturabilir. İmanın ve İslam`ın lezzetini almak gerekir. Genç karşısındaki insana bun mesajı vermesi lazım biz bunu benimsemişiz, biz bundan lezzet alıyoruz. Yaşadığımız bu hayat inancımızın yansımasıdır. İşte bunu göstermek lazım” şeklinde konuştu.

“Gençler 33 yaşına kadar alıcı konumda olmalıdır”

Gençlerin 33 yaşa kadar kendini yetiştirme çabasında bulunması gerektiği üzerinde duran Sonkaya, “Gençlik döneminde insanın zihni melekeleri, kalbi ve ruhani yönü daha çok nefsi baskının altındadır. Bedenen güçlüdür, hareketlidir. Ama zihinsel olarak bir baskı söz konusudur. Onun için gençler bu dönemde kendilerini daha çok alıcı konumda görmeleri gerekir. Bazı rivayetlerde Cennet`in yaşı 33 olduğu söylenmektedir. Neden 33 yaş derseniz çünkü insan hem bedeni, hem de ruhani olarak o yaşta çok mükemmel olur. Gençlerimizden beklentimiz 33 yaşından sonradır. Bu yaştan önceki süreçte gençlerimizden isteğimiz daha çok alıcı olmaları ve gözlemleyici olmaları gerekiyor.  Ayrıca ideal sahibi olmaları gerekiyor fakat iddialı olmamaları gerekir” ifadelerinde bulundu.

“Gençler İslam`ın bakış açısını bilmelidir”

Üniversite okuyan gençlere de tavsiyelerde bulunan Sonkaya, “Üniversiteli gencin bilmesi gereken en önemli nokta hangi alanda okuyor ise İslam`ın bakış açısını bilmeleri gerekir. Bilmeleri takdirde okuduğu bölümde başarılı olurlar. Gençlerimiz öncelikle İslami kültür içinde yoğunlaşıp kendini eğitmelidir. Müslüman gencin ‘ben alim olacağım` diye bir zorunluluğu yoktur. Ama bir gencin kendi alanında kendini yetiştirmesi zorunluluğu vardır” diye konuştu.

Sonkaya son olarak şunları söyledi; “Bunu da unutmamak gerekir ki İslam`ın her alanda sözü ve hükmü vardır. Benim bölümün İslam`la ne alakası vardır düşüncesine kapılmamamız gerekiyor. Çünkü İnsanın maslahatına, faydasına olan her bölüm muhakkak İslam`ın onunla ilgili sözü vardır.  Bu bize bir ilke ve düstur olsun ki daha hayırlı ve daha idealist olalım” (Fikret Kavgalı-İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir