• DOLAR 32.597
  • EURO 34.775
  • ALTIN 2494.749
  • ...
Hazine çalındıktan sonra sahiplenmeye başladılar!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Kızıltepe ilçesine bağlı Sürekli (Deamê) köyünde yapılan kanalizasyon kazısı sırasında bulunan ve "Kırk Haramiler Hazinesi" olarak bilinen hazinenin bir kısmı, 12 Şubat 2011 tarihinde Mardin Müzesinden çalınmıştı.

Hırsız veya hırsızlar müzenin 3. katında sergilenen 2 altın kemer ve sikkeleri, müzedeki onca kamera kaydı ve güvenlik personeline rağmen çalarak sırra kıdem basmışlardı.

Kürtçe ismi çıl diz olan ve Türkçedeki karşılığı Kırk Haramiler olan bölgede bulunması ile hazinenin Kırk Haramilere ait olduğu olarak anılan ve içinde Roma ve Pers İmparatorluğu başta olmak üzere farklı medeniyetlere ait yüzlerce sikke, bilezik, yüzük, kemer ve takıların içinde bulunduğu hazinenin değerine paha biçilmiyordu.

Define hakkında hazırlanan ve her eserin birebir yer aldığı kitabı inceleyen ve tarihe olan merakı ile bilinen Servet Bingöl, Mardin Müzesi yetkilileri hazinenin çalınmasından 3 yıl sonra hazinenin değerini yeni anlamış olacaklar ki hırsızlık soruşturmasından aklandıktan sonra bu sefer hazinenin kitabını bastırdıklarını öne sürdü.

Mezopotamya bölgesinde konuşulan Kürtçe, Arapça ve Süryanice yerine sadece İngilizce tercümesi ile yayınlanan kitabın önsüzünde ise şu cümlelere yer verildi:

"Mezopotamya’nın bilgesi Mardin gizemli bir şehirdir. İlk kez gören için de, burada doğup büyüyen için de her zaman bu gizemi barındırır. Mimarisi, tarihi geçmişi, farklı kimlikleri, doğal güzellikleri ve tarih boyunca biriktirdiği deneyimleri ve hatıraları ile bu şehrin “asıl hazinesi” yerin üstündedir her daim. Gün be gün, an be an biriktirmiştir bu kent. Gelip geçen kervanların ayak izleri, toplumların kültürleri, dini ritüellerin sesleri bir höyük gibi yaratmıştır bu şehri, toprağın üstünde ve de altında. Yer üstünde görünenler, yüreğini ve beynini açan her birey için aşikârdır. Bununla birlikte, üç bin yıllık bir kent geçmişi olan Mardin bu kadim tarihin ürettiği kültür mirasıyla da öne çıkar. Sürekli de işte böyle bir mirastır Mardin’den insanlığa sunulan.

İnsanoğlunun değerli kıldığı bir altından çok daha ötesini anlatan Sürekli Definesi; Mardin kentinin bir yüzünde toprağın altındaki, diğer yüzünde ise toprağın üstündeki değerleri buluşturması ve geçmişe ışık tutan bir bilgi kaynağı olması bakımından çok önemlidir.” (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir