• DOLAR 32.602
  • EURO 34.777
  • ALTIN 2496.495
  • ...
Adana Barosundan rehinelerle ilgili yayın yasağına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA - Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, Musul Konsolosluğuyla ilgili verilen yayın yasağı kararına yaptığı açıklama ile tepki gösterdi.

Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğunda iki çocuğun da aralarında bulunduğu 49 kişinin hala rehin olduğunu hatırlatan Çıtırık, “Başvekil iki gün önce Musul'da yaşananlar için medyaya, ‘Şu ana kadar 100 kadar vatandaşımız IŞİD unsurlarının elinde. Şu süreci tahrik ederek değil, yazmadan çizmeden fazla da konuşmadan takip etmenizi istiyoruz.’ demişti. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi de Musul'da TC Büyükelçiliğindeki işgal sırasında alıkonulan elçilik personeli ve bölgede bulunan TIR şoförlerine yönelik haberlerin kamuoyundan gizlenmesi yolunda, başvekilin yukarıda bahsi geçen cümlesini sarf etmesinin üzerinden 48 saat geçtikten sonra: ‘Soruşturma tamamlanıncaya kadar her türlü yazılı, görsel basın ve internette yayın yasağı konulması’ yönünde karar verdiğini açıklamıştır.  Bu son derece vahim ve 'ileri demokrasi' adına kaygı verici bir durumdur. Bir ülkenin konsolosluğunun işgal edilerek, yurttaşlarımız ve görevlilerinin rehin alınması savaş nedeni iken, gizlilik kararı verilmesiyle kim neyi amaçlamaktadır?” dedi.

 “Anayasa'nın 28. Maddesi basının özgür ve sansür edilemeyeceğini belirtir.” diyen Çıtırık, “5680 sayılı Basın Yasasının 1. Maddesindeki düzenlemede bu ilkeyi güçlendirmektedir. Bu düzenlemede basın özgür yayın yapmasına olanak vermektedir. Toplumda derin izler bırakan olayların analiz edilmesinde ve birçok yönden basının önemi vardır. Basın, olayları objektif bir şekilde, araştırıp, inceler ve kamuoyuna sunar. Kamuoyu tam anlamıyla aydınlanamadığı takdirde karar alma süreçlerini de etkilemesi olanaksızdır. Bu durumda, gerçekleri öğrenme, doğru bilgi alma hakkı zaten sınırlı olan kamuoyu şimdi bu yasaklamayla Musul'da olup bitenleri de göremeyecek, bilemeyecektir.” İfadelerini kullandı.

Çıtırık açıklamasını, “Hepimizin özlemini duyduğu Suriye ve Kuzey Irak'ta akan kanın durması, silahların ve bombaların susması ve yeniden komşuluk ilişkilerinin normalleşmesini dilemekteyiz.” sözleriyle bitirdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir