• DOLAR 32.347
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2308.804
  • ...
`Ramazan Kur`an ayıdır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - On bir ayın Sultanı olarak kabul edilen Ramazan ayı ile ilgili Abdullah Aksoy Hoca, Ramazan ayını İlke Haber Ajansı’na değerlendirdi.

Ramazan ayının öneminden Ramazan’ın nasıl geçirilmesi gerektiğine kadar birçok soruya yanıt veren Aksoy Hoca, ayrıca Ramazan ayının bu yıl yaz Kur’an kursları dönemine denk gelmesi dolayısıyla ailelere de çocuklarını Kur’an kursuna göndermeleri konusunda tavsiyelerde bulundu.

Ramazan ayı neden önemlidir?

Ramazan ayını değerli kılan nedenlerden birisi, kutsal kitabımız olan Kur’an’ın bu ayda indirilmiş olmasıdır. Kur’an, Allah tarafından insanlara öğüt vermek ve yol göstermek için gönderilmiştir. Bu nedenle Kur’an insan için hayati değer taşır. Kur’an okumak bir ibadettir. Peygamberimiz Allah’ın bildirdiği görev ve sorumluluklarımızı sıkça hatırlamamız için Kur’an’ı çok okumayı teşvik etmiştir. Oruç tutmak her Müslüman’a farzdır. Kim ‘oruç tutmak yoktur ben oruç tutmam’ der ise o kişi tehlikeye girer ve orucu inkâr etmiş olur. Dinden çıkar. Ramazan, hicretin 2.yılında farz kılınmıştır. Yüce Allah (c.c) ‘sizden her kim bu aya ulaşırsa bu ayı oruçlu geçirsin.’ buyurmuştur.

Diğer tüm amellerin fazileti belli iken orucun fazileti gizlidir. Ramazan ayı ayların en faziletlisidir. Kur-an’ı Kerim’in inişi bu ayda başlamıştır. Ramazan ayı ibadet, iyilik, ihsan, mağfiret, rahmet ayıdır. Ramazan ayı içinde bin aydan hayırlı olan Kadir gecesi vardır. Ramazan ayı Mü’min kulun din ve dünya işlerinin düzeltilmesine yardımcıdır. Ramazan ayı duaların çokça kabul edildiği bir aydır. Ramazan günahları temizler. Ramazan Allah’a yaklaşma ayıdır. Bu ayda kulluğumuzu gözden geçirmeli yapacağımız tüm amelleri Allah (c.c) rızasını gözeterek yapmalıyız. Ramazan ayı fırsat ayıdır. Ramazan ayı bir bereket ayı olarak gelmiştir. Allah (c.c) bu ayda rahmetiyle tüm kullarını kuşatır, bu ayda Allah (c.c) hataları siler, duaları kabul eder.

Ramazan ayını nasıl geçirmeliyiz?

Ramazan ayı bütün Müslümanlar için bir kurtuluş ayıdır. Bu ayı bütün Müslümanlar çok iyi değerlendirmelidir. Zaten bir Müslüman’a yakışan da bu ayı çok iyi değerlendirmektir. Çünkü hiç kimsenin bir daha ki Ramazan’a yetişip yetişmeyeceği belli değildir. Şüphesiz bu bize hayatı da ölümü de veren yüce Rabbimizin takdirinde olan bir şey. Madem öyle hep birlikte bu yıl Rabbimizin bizi bir kere daha ulaştırdığı Ramazan’ı şanına göre değerlendirebilmenin yollarını arayalım. Bu öyle mübarek bir aydır ki onun her bir dakikası, her bir saati bize cennetleri kazandıracak bir hazine mesabesinde. Ramazan boyunca kendimize bir yol haritası çizerek rahmetten en fazla nasıl istifade edebiliriz diye bir gayretin içerisinde olmanın yollarını aramalıyız.

Ramazan, Kur’an ayı. Bu yüce kitabımız Kur’anı Kerim’de de böyle yer alıyor. Madem bu ay Kur’an ayı o halde Kur’an’la olan irtibatımızı bu ayda daha iyi tutalım. Bunun yanı sıra Kur’an’ı Kerim mealini okumayı da ihmal etmeyelim. Okuduğumuz ve anlamadığımız bir kitap hayatımıza yön veremez. Eğer okuduğumuz kitap bize yön vermiyorsa bir sıkıntı var demektir. Sahabelerin hayatına baktığımız da onlar bizim gibi çok okumuyorlardı. Az okuyorlardı fakat çok amel ediyorlardı. Önemli olan da bu ne kadar çok okusak o kadar sevap vardır. Ama okuyup amel etmemek bize hiçbir şey kazandırmaz. Bundan dolayı Ramazan ayı Kur’an ayıdır. Vahiy ayıdır. Kur’an-ı Kerim’i okuyarak manevi kazancımızı artıralım. Yanı sıra İslami içerikli kitaplar da okuyalım. İnsanın manevi oluşumuna katkı yapacak kitaplar tercih edilerek siyer, İslam tarihi vb. kitapları okumayı da ihmal etmeyelim.

Oruç sadece aç ve susuz kalmak mıdır? Oruçlu iken ne gibi hal ve hareketlerden sakınmalıyız?

Tabi ki oruç tutmak sadece bedeni aç ve susuz bırakmak değildir. Bu mübarek günlerde mümkün olduğunca göz harama bakmamalı, kulak haram dinlememeli, ağız haram tatmamalı, ayak harama yürümemeli, el harama uzanmamalı ve haramı tutmamalı, burun haramı koklamamalı, dil haramı söylememeli. Oruç sadece yemek, içmek ve orucu bozan şeyleri terk etmekten ibâret değildir. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.), “Nice oruçlular vardır ki ona orucundan kalan sadece açlığı ve susuzluğudur.” buyurmuşlardır. Muhakkak her azanın oruçta bir hissesi vardır. Bütün azaları, Allah’ın hoş görmediği amellerden sakındırmak lâzımdır. Oruçlu olduğumuz halde diğer uzuvlarımıza tutturmadığımız takdirde tuttuğumuz orucun bize hiçbir faydası olmaz. Özellikle Ramazan ayı geldi mi Tv programlarında hiç hoş olmayan tartışmalar olur. Unutmayalım ki Allah c.c bir konu hakkında ne buyurmuşsa biz Allah c.c kulak vermeliyiz. Her yıl hilal tartışmaları yapılır. Şaban’ı 30’a tamamlamak lazımdır. Bu konuda Allah ve Resulü ne buyurmuşsa bize düşen Allah ve Resulüne uymaktır. Yok, oruç yaz aylarına denk geldi. İşçiler oruç tutamaz vb. tartışmalardan uzak durmak gerekir. Allah’ın hükmü ortadır.

Bu yıl Ramazan ayı yaz Kur’an kursları dönemine denk geldi. Bu noktada ailelere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Müslümanlar, Ramazan ayında Kur’an okumaya her zamankinden daha çok özen göstermelidirler. Bunun için evlerde veya camilerde bir araya gelerek, her gün Kur’an’dan yirmi sayfa okumalıdırlar. Özellikle mukabele için giderken çocuklarımızı kendimiz ile beraber götürelim. Bu vesileyle Ramazan ayının sonuna kadar aile boyu Kur’an’ı baştan sona bir kez okumuş olurlar. Buna hatim denir. Bizler eğer Kur’an’la büyüyen bir nesil yetiştirirsek vahiyle büyüyen bir nesil yetişir. Bu noktada çocuklarımızı Kur’an öğretilen yerlere teşvik etmeliyiz. Onlara Ramazan ayının önemini anlatıp bu şuurla büyütmeliyiz. (İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir