• DOLAR 32.591
  • EURO 34.825
  • ALTIN 2513.766
  • ...
‘Güneydoğu Çiftçisi Bir Şirkete Kurban Edildi’
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - DEDAŞ’ın bankalardaki tarımsal destekleme prim alacaklarına elektrik borçları nedeniyle bloke konulduğunu gerekçe göstererek eylemler düzenleyen Mardinli çiftçiler, yarın Mardin Valisi Mustafa Taşkesen ile bir görüşme yapmaları bekleniyor.

İlke Haber Ajansına konuşan muhtarlar ve çiftçiler, belirlenen fiyatların fahiş olduğu ve herhangi bir yasal dayanağı olmadığını ileri sürerek kendilerine 2 ayrı fatura kesildiğini iddia ettiler.

“Bölgeyi bir şirkete feda etmişler”

Yaylım Köyü Muhtarı ve çiftçi Ahmet Songur, “DEDAŞ’a gidiyorsun ‘Borcunuz yok’ diyor. Ama Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerinden bir makbuz göndererek ‘Sizin borcunuz şu kadar’ diyorlar. Her bir çiftçiye eski parayla 100 milyar, 150 milyar borç göndermişler. Bu bir konusuzluktur, adaletsizliktir. Güneydoğu’dan seçilen milletvekilleri biran önce bu haksızlığa el atmazlarsa bir daha buraya gelmesinler. Eğer gelirlerse onları linç edeceğiz, onları boykot edeceğiz. Eğer benim sıkıntılarım ile ilgilenmezse bölgede işi yok demektir. Başbakan bu adaletsizliği duysun, Cumhurbaşkanı bunu önlesin. Burada Tarım Bakanı Mehdi Eker’in bir rantı olabilir. Kusura bakmasınlar ama biz ayaklanacağız, bunun geri dönüşü yok. Doğu ve Güneydoğu’yu bir şirkete feda etmişler. Bir adam için, bir baron için binlerce çiftçi şuan cezalandırılıyor.” dedi.

“Büyük mağduriyetler yaşıyoruz”

Milletvekillerinin duyarsızlığından yakınan Haznedar Köyü Muhtarı ve çiftçi Tarık Aydın ise “2 yıldır DEDAŞ ile olan bu sorunumuzu hiçbir vekil mecliste dile getirmedi. Bir önerge bile vermiyorlar. Bizler burada büyük mağduriyetler yaşıyoruz. Hem kuyu başına hem de dönüm başına bizden elektrik parası alıyorlar. Şimdi 100 dönüm arazi başına ben 49 bin TL’yi nereden bulayım. Şimdi biz kitlesel eylemler yapmak istemiyoruz, ama bizi mecbur bırakıyorlar. Sayın Başbakan, Tarım Bakanı ve Enerji Bakanı bize sahip çıkmaları gerekir.” diye konuştu.

Çiftçiler, sorunun devam etmesi durumunda eylemlerine devam edeceklerini ifade ettiler. (M. Salih Keskin – İLKHA)

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir