• DOLAR 32.326
  • EURO 35.119
  • ALTIN 2302.391
  • ...
CHP`de Kazan Kaynıyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ekmeleddin İhsanoğlu’nun çatı aday olarak belirlenmesi CHP’de çatlağa neden oldu. İhsanoğlu isminden rahatsız olan eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın da aralarında bulunduğu 15 milletvekili, TBMM’deki CHP Grup Toplantısı’na katılmadı. “İhsanoğlu, CHP’nin adayı olamaz” görüşünde birleşen milletvekilleri, durum değerlendirmesi yapmak üzere alternatif toplantıda buluştu.

‘ULUSALCI’ VE ‘SOL’ İTTİFAKI

Baykal’a yakınlığı ile bilinen milletvekillerinin tamamına yakınının hazır bulunduğu toplantıya, “ulusalcı” olarak bilinen Dilek Akagün Yılmaz, Tanju Özcan, Süheyl Batum, Ali Rıza Öztürk’ün yanı sıra, sol kanadın önde gelen isimlerinden Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ile Adana Milletvekili Ümit Özgümüş’ün de katılması dikkat çekti.

4 AŞAMALI YOL HARİTASI

Milletvekilleri, dört aşamalı bir planın hayata geçirilmesini talep etti.
1- Kılıçdaroğlu ile görüşülerek İhsanoğlu’nun adaylığını gözden geçirmesi talep edilsin.
2- İhsanoğlu’nun adaylığına sert eleştirilerin yöneltildiği bir deklarasyon yayımlansın.
3- Olağanüstü kurultay çağrısı yapılsın, Cumhurbaşkanı adayı kurultayda belirlensin.
4- Gerekirse çatı adayına karşı alternatif aday çıkarılsın.

‘FATURASI OLACAKTIR’

Baykal, milletvekillerini tek tek dinledi ve “Tepkimizi ortaya koyabiliriz. Ancak ne benim, ne de başkasının alternatif aday olarak çıkarılması doğru. Yapılan işlem yanlıştır. Elbette bunun bir siyasi faturası olacaktır. Faturanın kime kesileceği seçimden sonra görülecektir” dedi.

CHP`de `Çatı` Çatlağı

CHP ile MHP`nin `Çatı Aday` olarak duyurduğu Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu`na en büyük tepkiyi gösteren 28 Şubat`ın aktörlerinden ve CHP İstanbul Milletvekili Prof. Nur Serter;  İhsanoğlu`nu İstanbul Üniversitesi`nden tanıyyorum, `Çok telefon alıyorum. İnsanlar feryat içinde` dedi.

İhsanoğlu`na itirazının CHP profiline uymaması olduğunu anlatan Prof. Nur Serter, `Muhalefetin böyle bir aday çıkartarak mücadele sürecine girmesini, CHP ile benimseyemedim.Önümüzdeki günlerde, taban tepkisini göreceğiz. Ama çok sayıda tepki var. Çok telefon alıyorum. İnsanlar feryat içindeler. Tepki ne boyutta ne kadar devam eder, ne sonuç alırız zaman içinde göreceğiz. İnsanlar kendi kararlarında özgürlerdir` diye konuştu. Prof. Serter, şöyle konuştu: `CHP`yi yönetenlerin, CHP`de üstlenmiş oldukları görevler zamanla sınırlı. CHP tabanının kendi duruşunda değişiklik yapacağını düşünmüyorum. Şu yanılgıya düşülmemesi lazım. Şu soru da sorulmalıydı. İhsanoğlu, AKP ile ters düşmemiş olsaydı acaba aday olur muydu? Siyaseti yaparken çok yönlü düşünüp karar almak lazım. Bu işler keyfi değildir. Bir partinin başına gelince, o partiyi kendi görüşünüze göre yeniden dizayn edemezsiniz.`

İhsanoğlu`nun adaylığına CHP Antalya vekilleri de sert tepki gösterdi. Osman Kaptan, `Bu çatı adayının iki ayda ismini ezberleyemezler. Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal`ı siyaset sahnesinden uzaklaştırmak için elinden geleni yapıyor` dedi. Gürkut Acar ise yaşadığı ruh halini `şaşkınlık` olarak nitelendirdi. Arif Bulut da `Herkesin yaşadığı ilk şoku ben de yaşadım. Bu kadar alakasız bir aday beklemiyordum. 1 Nisan olsa `1 Nisan şakası` diyeceğim. CHP`yi geri dönülmez uçuruma itiyorlar, hançerliyorlar gibi` dedi.

`Başka aday için geç değil`

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ise aday belirleme yöntemini eleştirdi. Yeni aday için geç olmadığını savunan Cihaner, `Yönetim birimlerinin belirleyeceği aday için çok geç değil` dedi. Oy kayması uyarısında da bulunan Cihaner `Gezi`de ortaya çıkan genç siyasallaşmayı kaybederiz` uyarısı yaptı.

BİLDİRİ HAZIRLIĞINDALAR

CHP`nin MHP ile birlikte cumhurbaşkanlığına çatı aday olarak Ekmeleddin İhsanoğlu`nu belirlemesine parti içinden tepkiler büyüyor. Tepkiler dünkü grup toplantısına da yansıdı. Deniz Baykal ve ekibinin de aralarında bulunduğu çok sayıda CHP milletvekili grup toplantısı yapılırken Meclis içinde ayrı bir toplantı yaptı. 20`ye yakın milletvekilinin adaylığa tepki için yazılı bir metin hazırlığı içinde olduğu belirtilirken, Baykal`ın 20 imza ile aday gösterilmesine yönelik olası bir girişime ise sıcak bakmadığı öğrenildi. Söz konusu milletvekillerinin bu çerçevede bir bildiri hazırlığı içinde olduğu da belirtildi. Bazı vekillerin Baykal`ı aday gösterebileceği de iddia ediliyor.

ajanslar

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir