• DOLAR 32.384
  • EURO 35.136
  • ALTIN 2325.72
  • ...
Markulli: Türkiye`nin Arslanlıklarının İçi Boş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, Türkiye`nin, Rumlar adına Doğu Akdeniz`de petrol ve doğalgaz sondajı yapacak Noble Energy şirketinin sondaj platformunun sözde "12. Parsel"deki sondaj noktasına ulaşmasına tepki göstermediğini, bunun, "son haftalardaki aslanlıklarının içi boş olduğunun kanıtı olduğunu" iddia etti.

Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, Rum Simerini gazetesine verdiği demeçte, "Türkiye`nin Akdeniz`de sıcak olay çıkarmasının mümkün olmadığını" ileri sürerek, Türkiye`nin Güney Kıbrıs`a ve Noble Energy şirketine karşı "saldırgan bir harekette bulunması" ihtimalini uzak gördüğünü belirtti. Markulli, bu değerlendirmesini izah ederken, şunları kaydetti.

"Böyle bir gelişme mümkün değil. Çünkü, Türkiye`nin Amerikan çıkarlarını zedelemeye karar verirken iki kere düşünmesi gerekir. Ayrıca, ABD`nin Türkiye`ye, Noble`dan uzak durması ve tacize yeltenmemesi, saldırgan veya düşmanca olarak algılanacak herhangi bir harekette bulunmaması yönünde sert mesaj vermişe benziyor."

Markulli, Türkiye`nin, doğalgaz sondajlarında kullanılacak platformun "Afrodit" adı verilen "12. Parsel"deki sondaj noktasına ulaşmasına tepki göstermediğini de belirterek "Bu, Ankara`nın son haftalardaki aslanlıklarının içi boş olduğunun bir göstergesidir, elbette olumlu bir gelişmedir" iddiasında bulundu.

Türkiye`nin KKTC ile birlikte yaptığı bazı hareketleri "hukuki açıdan geçersiz" diye niteleyerek, bunların Rum tarafınca şikayet edileceğini, sözde "egemenlik haklarını uygun her yöntemle savunacaklarını" ileri süren Markulli, ilgili sorulara karşılık özetle şunları söyledi:

"Türkiye`deki politikacıların halen, kriterleri aday ülkelerin değil AB`nin koyduğunu anlamadıklarına inanıyorum. Maalesef, Türkiye`nin büyük ve güçlü bir ülke olduğuna ve AB`nin büyük tavizler istemeden kendilerini kabul etmek zorunda olduğuna inanıyorlar. Üyelikte mesele büyüklük değil, AB mevzuatına ve davranışlarına uyum meselesidir.

Dünya Bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir