• DOLAR 32.6
  • EURO 34.786
  • ALTIN 2412.237
  • ...
Kerkük, PKK`nin Kimyasını Bozdu!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hamza Yılmaz / Doğruhaber
Peşmerge’nin Kerkük’te kontrolü sağlamasının ardından PKK’nin bundan rahatsız olduğunu söylemiştik. Dün kaleme aldığımız yazıda PKK’nin rahatsızlığının nedenini şu cümleler ile ifade etmiştik:

“Tarihsel sürece bakıldığı zaman Kerkük, Kürt bölgesi (Kürdistan)’ın merkezi konumundadır. Dolayısıyla Kerkük’ün kontrolünün Barzani tarafından sağlanması Kürdistan’ın merkezinin kontrolünün sağlanması anlamına geliyor. Bu, ısrarla Diyarbakır’ı Kürdistan’ın merkezi (Başkenti) yapma iddiasında olan PKK/BDP cenahının büyük bir mevzi kaybı yaşamasına neden olurken ayrıca bu idealine de büyük bir darbe vurmuş oluyor.”

Bugün ise Murat Karayılan ile yapılan röportajda Karayılan’ın söyledikleri yazımızın doğruluğunu ortaya koymuş oldu. Karayılan yaptığı açıklamada, Kerkük‘ün kontrolünü elinde tutan Mesut Barzani’ye seslenerek, “Kerkük`te ve Şengal`de halkımızı savunma savaşına HPG güçlerinin de katılması için olanak açmaya çağırıyorum” dedi.

 Peki, bu ne anlama geliyor?

Kürdistan bölgesinde Kerkük gibi güçlü bir şehrin başkent olma ihtimali, PKK’nin Diyarbakır’ı başkent yapma idealini ortadan kaldırdığını söylemiştik. Hal böyle olunca PKK’de güçlü bir Kürdistan’da ikinci hatta üçüncü plana itilir demiştik. Bunun farkına varan PKK, Murat Karayılan’ın yaptığı açıklamadan da anlaşılacağı üzere bu kez bir rol kapma peşine düştü. Açıkçası PKK, şu anda bir itilmişlik ve geri kalmışlık psikoloji yaşıyor. Bu durumdan kurtulmak ve bu rahatsızlığın örtmek için Barzani’den kendince bir rol kapmaya çalışıyor.

Peki, Barzani böyle bir talebe yanaşır mı? Cevap tabi ki de hayır. Çünkü herkes biliyor ki Peşmerge, PKK’nin vereceği herhangi bir desteğe ihtiyacı yok. Kaldı ki Peşmerge bugün elde etmiş olduğu bu kazanım içerisinde başka bir gruba rol vermek de istemez.

DÜNKÜ YAZIMIZ

 yorumyilmaz@gmail.com / twitter

Bu haberler de ilginizi çekebilir