• DOLAR 32.59
  • EURO 34.804
  • ALTIN 2421.194
  • ...
Amerikalılar `Arap Baharı`na Özendiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Arap Baharı`ndan esinlenen yüzlerce Amerikalı, bütçe kesintilerini protesto etmek ve sermaye egemenliğine karşı New York`daki dünyanın finans merkezi Wall Street`i işgal etmek üzere sokaklara çıktı.

Eylemciler, Mısır`da devrimin merkezi olan Tahrir Meydanı`nın işgal edilmesi gibi, sadece zenginlerin ve güçlülerin yararına olduğunu ifade ettikleri finansal sisteme karşı Wall Street`i işgal etmeyi planlıyordu.

Ancak polisin engellemesi nedeniyle meydana giremedi. Polisler, Wall Street`in tüm girişleri ve en büyük Amerikan bankalarının merkezlerinin yer aldığı sokakları kapattı.

20 bin katılımcı hedefine ulaşamayan göstericiler, yanlarında getirdikleri uyku tulumları ve sırt çantaları ile Wall Street`in yaklaşık 300 metre uzağındaki Trinity Meydanı`nda toplandı.

Anarşist gruplar ve online dergilerin Adbuster`ın çağrısıyla toplanan gençler, Wall Street`i "Amerika`nın Tahrir Meydanı" yapmak istediklerini belirttiler.

Göstericiler, "Yolsuzluk bitsin", "Bütçe kesintisine son", "New York Wall Street`in para hırsına hayır diyor" yazılı pankartlar ile "Aç gözlü Wall Street", "New York`lular `Artık yeter` diyor" yazılı dövizler taşıdı.

Eylemcilerden 22 yaşındaki işsiz üniversite mezunu Julia River Hitt, AP muhabirine "Bu, açgözlü şirketlere karşı bir protestodur. Biz Wall Street`e geldik çünkü Wall Street, bunun tam olarak merkezidir. Buradayız çünkü artık usandık, buna daha fazla katlanamayacağız" dedi.

Sırt çantası ve uyku tulumuyla gelen 24 yaşındaki Steven Taylor, "Burada yatacağım. Bir çoğumuzda gece boyu burada kalacak" dedi.

Eylemcilerden İspanyol hukuk profesörü Javier Dorado ise İspanya`daki `öfkeliler` hareketini hatırlatarak, ekonomik kriz ve eylemler için "artık Avrupa`da ve diğer ülkelerde küresel bir vaka" dedi.

İsmini vermek istemeyen maskeli bir protestocu ise "Libya`da savaş var, Afganistan`da savaş var, Irak`ta savaş var ve biz eğitimde, sosyal politikalarda kesintilere maruz kalıyoruz" dedi ve ekledi: "Amerika`da devrim."


etha

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir