• DOLAR 32.482
  • EURO 34.945
  • ALTIN 2436.547
  • ...
'Zorunlu Hizmet Bölgesi' uygulaması Urfa'ya ne getirecek?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA- Eğitim Bir Sen Şanlıurfa Şubesi Başkanı İbrahim Coşkun, 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılını, eğitimin sorunlarını ve yeni uygulamaya girecek olan ‘Zorunlu Hizmet Bölgesi’ uygulamasını İlke Haber Ajansına değerlendirdi. Coşkun, ‘Zorunlu Hizmet Bölgesi’ uygulamasının ağustos ayından itibaren Şanlıurfa’da uygulanacağını belirterek bu uygulamanın öğretmen açığının giderilmesinde önemli bir adım olduğunu söyledi.

Şanlıurfa’nın daha önce ‘Zorunlu Hizmet Bölgesi’nde olduğu halde bunun resmi uygulamanın olmadığını belirten Coşkun, “Şanlıurfa 26 Nisan’da ‘Zorunlu Hizmet Bölgesi’ne geçti. Ama bunun resmi prosedürü var. Daha yeni yeni resmi gazetede yayımlandı. Şanlıurfa artık ağustostan sonra zorunlu hizmet bölgesi olacaktır. Bizim de beklediğimiz bakanlığa ilettiğimiz buydu.” şeklinde konuştu.

“Öğretmen açığını giderilmesi için bu uygulama faydalı olacak”

Daha önceleri zorunlu hizmet bölgesi olmadığı için Şanlıurfa’ya gelen öğretmenlerin stajyerlikten hemen sonra atamasını isteyebildiğini ifade eden Coşkun “Şu an öğretmen açığımız hat safhada. Şu an 300 tane okulumuz yapılma aşamasında yeni yeni bitenler de var. Hali hazırda 10 bin öğretmen açığımız var bu zorunlu hizmet bölgesi olmadığı zaman ilk atama ile gelen yani stajyer öğretmenler burada bir yılını doldurduktan sonra zorunlu hizmet bölgesine girmek istiyorlardı. Diyelim o yıl 5 bin tane öğretmen gelmişse bunun yaklaşık 2-3 bin tanesi tekrar geri gidiyor. Veya bir öğretmen Urfa’yı sevdi kalmak istiyor ama 3 yılını doldurduğu için kanunen gönderilmek zorunda kalıyorsunuz. Tüm bu sıkıntıların çözümü için bu uygulama faydalı olacak.” diye konuştu.

Coğrafik şartlar, sosyal alanlar, ulaşımın zorluğu hizmet puanının belirlenmesinde etkili

Öğretmenlerin hizmetlerine değinen Coşkun “Genelde coğrafik şartlar sosyal alanlar ulaşımın zorluğu hizmet puanının belirlenmesinde etkili oluyor. Bundan dolayı kırsal kesimde görev yapanların puanı daha yüksek olurken merkezde görev yapanların ki daha düşüktür. Öğretmenlerin hizmet puanı; il ve İlçe merkezi için 18, taşıma merkez 20, birleştirilmiş sınıflar ise 22 puandır. Öğretmenler yer değiştirirken bu puanlara göre sıralamaya girip puanına göre istediği yere daha rahatlıklara girebiliyor. “ dedi.

Bakanlığın Ağustos’ta atayacağı 40 bin öğretmen sayısı yetersiz

Bakanlığın ağustos ayında 40 bin tane öğretmen alacağını açıkladığını hatırlatan Coşkun bu sayının az olduğunu belirterek alınacak öğretmen sayısının 100 bin olmasını beklediklerini söyledi. Coşkun, “Şu an yeni yapılan okul sayısı 300 tanedir. Eğer bu okullardan her biri 40-50 öğretmen alırsa öğretmen ihtiyacı 15 bin olacak. Bir de daha önce var olan 7 bin öğretmen açığı var. Bu durumda Şanlıurfa’da toplam öğretmen açığı 22 bin olacak. Ağustos atamalarında Urfa’daki öğretmen açığı mutlaka kapatılmalıdır. Geri kalmışlık, eğitimsizlik, cehalet, sınavlarda sürekli alt seviyelerde yer alma Urfa’nın kaderinin olmamalı. 20 yıldır Urfa’nın öğretmen açığı her zaman var. Ekonomide üst seviyelere gelmiş olabiliriz. Artık bu gelişmişliği eğitime yansıtmak zorundayız. İstanbul’da okuyan bir öğrenci ile Urfa’da okuyan bir öğrenci aynı şartlarda sınava giriyor. Kimin kazanacağı belli değil midir? Bu haksızlık ortadan kaldırılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Öğretmenlerin özlük hakları iyileştirilmeli”

Coşkun, öğretmenlerin özlük haklarında da iyileştirme yapılması gerektiğini de belirterek şöyle dedi: “Genelde kurumlara bakın en çok kurum değiştirenlerin başında daha önce imamlar vardı şimdi imamların durumu biraz iyi olduğu için bu sefer öğretmenler en çok kurum değiştiriyor. Çünkü düşünün ilk göreve başlayan bir öğretmen bin 800 TL para alıyor 4 yıllık fakülte mezunu ortalama 22-23 yaşında ve aldığı ücret bu. Dolayısıyla bu ücret günümüzde komik bir ücret, yetersiz bir ücret. Urfa gibi bir yerde kiraları da biliyorsunuz oldukça yüksek. Bunun için öğretmenlerin özlük hakları iyileştirilmesi ek göstergesinin mutlaka bir an önce 3 bin 600 denk getirilmesini istiyoruz.” Dedi.

Öğrenci ve velilere tavsiyeler

Bu karnenin belli bir oranda da velilere kesildiğine dikkat çeken Coşkun, velilerin çocuklarını uygun bir dille uyarması gerektiğini belirtti. Coşkun son olarak; öğrencilerin kitap okumalarını, belli bir dinlenmeden sonra da zayıf olan derslerini düzeltmelerini tavsiye ettiğini söyledi. (Osman Gülebak-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir