• DOLAR 32.585
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2500.5
  • ...
Babası CHP`den Kaçtı Oğlu Aday Gösterildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CHP ve MHP’nin çatı aday olarak açıkladıkları Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu, Mısır’da başlayan hayat hikayesiyle tanınıyor. Evli ve üç çocuk babası olan Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam İşbirliği Teştilatı’nın (İİT) ilk Türkiye başkanı olmuş ama Mısır’daki Mursi darbesine darbe demeyerek tarihe geçmişti.

Tek parti zulmünden kaçtı

Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Mısır’da başlayan hayatı, Cumhuriyet’in kuruluşuna dayanıyor. Babası Yozgatlı İhsan Efendi, Yozgat’ta başladığı eğitim hayatı sürerken, hilafetin kaldırılması, Tekke ve Zaviyelirin kapatılması, Tevhid-i Tedrisat’ın yürürlüğe konulması ile birlikte Mısır’a iltica eden alimlerden olmuştu. 1924 yılında gittiği Mısır’da El Ezher Üniversitesi’ne kayıt oldu. İhsan Efendi ile birlikte Mısır’a gidenler arasında Mehmet Akif Ersoy da bulunuyordu. Babası İhsan Efendi’nin akademik çalışmaları nedeniyle Mısır’da sürdürdüğü hayatı sırasında 1943 yılında Kahire’de dünyaya gelen İhsanoğlu, babasının Şarkiyat Bölümü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü kurduğu Ayn Şems Üniversitesi’nin Fen Fakültesi’nden mezun oldu. Sonra El Ezher Üniversitesi’nde akademik yaşamına başladı.

TEK PARTİ’YE AĞIR ELEŞTİRİ YAPMIŞ

Türkiye’deki baskı sonucu 1924’te Mısır’a hicret eden Ekmeleddin İhsanoğlu’nun babası Yozgatlı İhsan Efendi’yle alakalı bir hatırayı merhum Ali Ulvi Kurucu Hoca şöyle anlatmıştı:

“Bir bayramdı. Arkadaşlarla hocanın (İhsan Efendi) evine gitmiştik. Memleket, millet meseleleri konuştuk. Aramızda, sonraları Diyanet’te üst düzey vazife almış, Hamdi Kasapoğlu adında bir öğrenci de vardı. Söz memleketten açılınca o da, biraz şakaya vurarak, ‘İnşallah memlekete döndüğümde, ‘şapka haramdır’ diyenlere karşı, ben iki şapka giyeceğim.’ dedi. Kasapoğlu’nun yarı şaka yarı ciddi söylediği bu lafları İhsan Efendi ciddiye aldı ve; “Sus ulan, sahtekâr! Şakanın da bir haddi, sınırı var. İki şapka giyip de memlekete ne kazandıracaksın. Millet senin yüzüne tükürür! Millet, başına geçenlerin hıyanetleri yüzünden şimdi şaşkın ve üzgündür. Bu günler geçecek, biraz kendini toplasın, bak neler olur!” (A. U. Kurucu, Hatıralar-1)

Kaynak: Star

Bu haberler de ilginizi çekebilir