• DOLAR 32.509
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2431.494
  • ...
Bakanlar Kurulu`nda Önemli Gündem
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Başbakanlık Merkez Bina`da gerçekleştirilen toplantı, 3 saat 40 dakika saat sürdü.

Toplantının ana gündemini Musul’da Türk konsolosluğuna yapılan baskın sonrası esir alınan Türk vatandaşlarının son durumu oluşturdu.

Bakanlar Kurulu Toplantısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında saat 15.30’da başladı. Başbakanlık Resmi Konutu’nda NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Merkez Bina’da gerçekleştirilen toplantıya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte geldi. Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu, makam aracı içerisinde uzun süre konuştu.

Hükümet sözcüsü Bülent Arınç toplantı sonrası şunları söyledi

-Türkiye vatandaşlarını salimen kurtaracaktır, ancak bunu yaparken iki ülke arasındaki ilişkilerin de zedelenmemesi gerekmektedir. Bununla birlikte Irak`ı aşacak bölgesel gelişmeler neler olabilir konusu görüşüldü.

-Öncelikli konu, konsolosluk çalışanları ve yakınları ile birlikte tır şöförlerinin durumu olmuştur. Henüz müjdeli bir haber veremiyoruz ancak bu konuda geniş çaplı görüşmeler halindeyiz.

ARINÇ`TAN MEDYAYA IŞİD İÇİN KRİTİK UYARI

-Basından sorumlu bir bakan olarak, medyanın bu örgütü tahrik edecek bir yaklaşım içinde olmamalarını rica ediyoruz. Biz ordaki arkadaşlarımızın nerede olduğunu biliyoruz. Ancak çıkacak haberler işimizi zorlaştırabilir. Bizim onlarla heran irtibatımız var. Ancak onların biran önce salimen dönmesi için çalışmalar sürüyor. Ayrıca Irak`taki vatadaşlarımızın tahliyesi için çalışmalar sürüyor. Dönüş için güvenli yollar ve noktalar konusunda uyarılarda bulunduk. Başlangıçta yaşanan dağınıklık giderildi. Şu anda toptan bir tahliye düşünmüyoruz.

-Konu bütün yönleri ile tartışıldı. Alınan tedbirlerin yeterli olduğu düşüncesindeyiz. Önceliğimiz salimen dönmesi konusudur. Onların dönüşü birinci aşama ise ondan sonraki durumla ilgili gelişmeleri de hep birlikte göreceğiz.

Irak`taki yabancı temsilciliklerin korunması o ülkenin yükümlülüğü altındadır. Bununla ilgili o ülke gerekli tedbir alınması gerekmektedir. Konsolosluğumuz o ülke tarağından korunmamıştır. Oradaki görevliler silahlarını bırakarak hem halkı hem de konsolosluğumuz çalışanlarını yapayalnız bırakmıştır.

-Binlerce civarındaki Irak güvenlik güçleri bırakıp kaçarken konsolosluğumuz 900 civarında IŞİD örgütü ile karşı karşıya kalmıştır.

IRAK TÜRKMEN CEPHESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

-Irak Türkmen Cephesi akıllı insanlardır. Türkiye`den silah yardımında bulunmalarının mümkün olmayacağını bilmektedirler. Onların istedikleri oradaki diğer güçlerin onlarla birlikte ortak hareket etme talebidir. İçinde bulundukları şartları biliyoruz. AFAD vasıtası ile bir kısım yardım yoldadır. Onlara yardım gönderilmesinin zorluğu da ortadadır.

-Başbakan Erdoğan, asıl mesele IŞİD değil bundan sonraki asıl tehlikenin mezhep savaşı olacağı endişesidir.

ÇATI ADAY EKMELEDDİN İHSANOĞLU YORUMU

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, muhalefetin cumhurbaşkanı çatı adayına ilişkin, "CHP içerisinde Kılıçdaroğlu`nun dışında hemen hemen herkes, bana ulaşan bilgiler içerisinde, bir kısmı saygı sınırlarını da aşarak bu şahsı kötülemekten geri kalmadı. MHP tabanı belki bir ölçüde bu isme destek verecektir. Ama CHP tabanında veya parlamentodaki grubu içerisinde bu şahsı desteklemeyecek hatta aleyhinde çalışabilecek çok insanın bulunduğu da kesine yakın bir bilgi olarak gündeme geldi" dedi.

Arınç, CHP ve MHP`nin ortak adayı İhsanoğlu hakkında bir açıklamada bulunamayacağını, ancak AK Parti`nin adayının seçimi kazanacağına inandığını, İhsanoğlu`nu tanıdığını söyledi. Arınç " İhsanoğlu bilim adamıdır, ancak CHP ve MHP bütün meslek gruplarını ziyaret ettiler, kapı kapı dolaştılar. yüzde bir oy almayan partileri bile gezdiler. Aday açıklanınca da MHP sessiz kaldı ancak CHP`de çok büyük bir tepki ortaya çıktı. CHP`de bu adayı desteklemek değil bunun aleyhine çalışacağı muhakkak bir kesim var.

Öncelikle 20 milletvekilinin aday göstermesi ve İhsanoğlu`nun bu teklifi kabul etmesi gerekir. Gördüğüm kadarı ile İhsanoğlu bu teklife sıcak bakıyor.

Arınç, Diyarbakır`da Türk bayrağını indiren kişinin kimliğinin belli olduğunu ancak yakalanması konusunda bir gelişme olmadığını söyledi.

Arınç, Maliki`nin bugün yaşananları körükleyen açıklamalarda bulunduğunu, bugün gelinen noktada Maliki`nin önemli rolü olduğunu söyledi. Haşimi`nin sözlerinin de bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi`nin seçilmesiyle ilgili Cumhurbaşkanı Gül`ün kutlama mesajına değinen Arınç, kullanılan cümleler açısından maksadını ifade eden bir mesajdan ibaret olduğunu, demokrasiye doğru geçiş açısından Mısır`la ilişkilerin sürmesinden yana olduklarını söyledi.

 

Kaynak: AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir