• DOLAR 32.51
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2425.024
  • ...
Mardin'de Hepatit B Virüsüne savaş açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN – Mardin’de Hepatit B ile ilişkili mevcut durumu eksiksiz ve doğru veriler ile değerlendirmek ve bu enfeksiyonla mücadelenin hedeflerini saptamak, bir yol haritası oluşturmak amacıyla “Mardin Hepatit B ile Mücadele Komisyonu” kuruldu.

Komisyon; İl Sağlık Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Artuklu Üniversitesi, Mardin Tabip Odası, Aile Hekimleri Derneği’nden oluşuyor. Komisyon, Artuklu Üniversitesi Koçaklar Toplantı Salonu’nda tanıtım toplantısı düzenledi.

Toplantıya Mardin Vali Yardımcısı Ali Ekrem Tuna, Mardin İl Sağlık Müdürü Mehmet Dervis, Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Nureddin Özdener, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

“Hiç kimsenin güvencesi yok”

Açılışta bir konuşma yapan Mardin Vali Yardımcısı Ali Ekrem Tuna, bulaşıcı hastalıklarla mücadele etme noktasında hiç kimsenin ‘bana ne’  lüksüne sahip olmadığını söyledi. Tuna, “Çünkü hiç birimizin bulaşıcı hastalıklar konusunda güvencesi yoktur.” dedi.

Hepatit B Virüsü nedir?

Son olarak BUHASDER (Bulaşıcı Hastalıklar Derneği) Başkanı Doç. Dr. Şükran Köse’nin de Hepatit B ile ilgili bir sunum yaptı. Hepatit B Virüsünün (HBV) halk arasından ‘Sarılık’ olarak bilindiğini dile getiren Köse, bunun karaciğer iltihaplanmasına neden olan bir virüs olduğunu dile getirdi.

Bulaşma yolları

Hepatit B Virüsünün bulaşma yollarını anlatan Köse, “Hepatit B Virüsü kan nakli ile bulaşıyor, iğne yaralanmalarıyla bulaşıyor, damar yolundan ilaç kullanımıyla bulaşıyor, diş ve ameliyathane malzemelerinden bulaşıyor, kulak delme ve dövme vs. yaparken bulaşıyor.” dedi.

Türkiye’de 3 milyon taşıyıcı var

Dünyada yaklaşık 2 milyardan fazla kişinin HBV ile karşılaştığını belirten Köse, Türkiye’de ise 3 milyon taşıyıcının var olduğunu söyledi. Köse, bu kişilerin yüzde 25 ile 40’ında siroz ve karaciğer kanseri gibi hastalıkların geliştiğine dikkat çekti. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir