• DOLAR 32.553
  • EURO 34.93
  • ALTIN 2436.963
  • ...
PKK, Neden Kerkük`ten Rahatsız?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hamza Yılmaz / Doğruhaber

Irak’ta Devrim Konseyi’nin ilerleyişi devam ederken Irak merkezi ordusu tarafından boşaltılan Kerkük’te Peşmerge kontrolü ele aldı. Bu gelişme üzerine özelde Doğan Medya Gurubu yaptığı haberlerle Kerkük’ün Peşmerge tarafından kontrol edilmesi olağan üstü bir durummuş gibi gündemde tutmaya ve kamuoyu oluşturmaya çalışıyor. Bunu yapmasının nedeni ise halk içerisinde bir tepki oluşturarak hükümeti içte zor duruma sokmak, dışta da Irak Politikasını akamete uğratmak istemesi.

PKK/BDP NEDEN RAHATSIZ?
Edindiğimiz bazı bilgilere göre PKK/BDP cenahı bu durumdan memnuniyet duyması gerekirken tam tersine rahatsızlık duyuyor. Dikkat edilirse Kerkük’ün Peşmerge tarafından kontrol altına alınmasına yönelik PKK/BDP cenahından herhangi bir açıklama da gelmedi. Peki, neden PKK/BDP bu durumdan rahatsız?

Tarihsel sürece bakıldığı zaman Kerkük, Kürt bölgesi (Kürdistan)’ın merkezi konumundadır. Dolayısıyla Kerkük’ün kontrolünün Barzani tarafından sağlanması Kürdistan’ın merkezinin kontrolünün sağlanması anlamına geliyor. Bu durum da ısrarla Diyarbakır’ı Kürdistan’ın merkezi (Başkenti) yapma iddiasında olan PKK/BDP cenahının büyük bir mevzi kaybı yaşamasına neden olurken ayrıca bu idealine de büyük bir darbe vurmuş oluyor.

PKK/BDP İDEALLERİ ZAYIFLAYACAK
Kürdistan’ın merkezi Kerkük, kontrol edeni de Peşmerge olunca Diyarbakır, Kürdistan bölgesinin bir merkezi şehri olmaktan öteye geçemeyecek. Bu durum da PKK/BDP’nin ideallerini oldukça zayıflatacak. Yani Kerkük gibi petrol zengini, coğrafi ve tarihsel gücü olan bir şehir varken Diyarbakır ikinci plana düşecek. Diyarbakır’ın ikinci plana düşmesi de bir bölge aktörü olan PKK/BDP’nin ikinci belki üçüncü plana itilmesine neden olacak.

TÜRKİYE KAMUOYU RAHATSIZ DEĞİL
Ayrıca dikkat edilirse Kerkük’ün Peşmerge tarafından kontrol altına alınması Türkiye kamuoyunda hiç bir rahatsızlığa neden olmuş değil. Kamuoyuyla beraber hükümet de bundan rahatsız değil. Çünkü, Kerkük’te oluşabilecek bir Kürt, Türk ve Arap ittifakının yansımaları Türkiye’ye olumlu olacaktır. Bu tabloda PKK/BDP’yi mutlu etmeyecektir.

GÜÇLÜ BAŞKENT PROFİLİ
Bir ince yarıntı daha şöyle ifade edilebilir. Bölgede kurulacak olası bir Kürt devletinde başkentinin Musul olması halinde ve Kürt, Türk ve Arapların ittifak etmesi durumunda güçlü bir başkent profili de ortaya çıkmış olacak.

yorumyilmaz@gmail.com / twitter

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir