• DOLAR 32.569
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2434.866
  • ...
LYS tercihi yaparken emeğiniz boşa gitmesin!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Araştırmacı-Yazar Abdulkadir Turan, LYS tercihleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Turan,  doğru yapılmayan tercihlerin öğrencinin bir yıllık emeğini boşa çıkarabileceğini belirtti.

Üniversiteye giriş tercihi yapacak olan öğrencilerin teknik tercihin yanında nitelikli tercih yapmaları gerektiğini vurgulayan Turan,  “Tercih yaparken teknik konuda bir rehberlik uzmanından destek almamız gerekiyor. Çünkü bu uzmanlık isteyen bir işlemdir. Bu nedenle bir öğrencinin kendi başına bunu yapması doğru değildir. Öğrenci önce istediği yeri zihninde belirleyecek ama mutlaka bir uzmana danışması önemlidir.” dedi.

“Öğrenciler, sosyal bilimler bölümüne yoğunlaşmalı”

Sosyal Bilimler bölümlerinin tercih edilmesi gerektiğini dile getiren Turan, “Maddi olarak fen bilimleri ya da bilgisayar bölümleri çok önemlidir. Ama bugün biz sosyal bilimler çağına giriyoruz.  Eğer fen bilimlerinde bir millet geri kalırsa sadece geri kalır. Ama sosyal bilimlerde geri kalan bir millet köle olur. Biz dış ülkelerden mühendis ya da diğer teknik eleman bulup getirebiliriz. Bunun hiç bir mahsuru yok.  Ama biz dışarıdan hukukçu, ilahiyatçı ya da sosyolog bulamayız. Eğer biz onları dışarıdan bulursak, kendi geleceğimizi onlara emanet etmiş olacağız.  O yüzden hedefi yüksek olan öğrencilerin sosyal bilimlere yönelmesi lazımdır. Hukuk, sosyoloji, ilahiyat ve rehberlik bölümlerine yoğunlaşmak gerekiyor.  Bu bölümleri düşük olarak görmemek gerekiyor. Çünkü dünya sosyal bilimler çağına giriyor. Büyük bir hedefe hizmet edebilmek için mutlaka sosyal bilimler bölümüne yoğunlaşmak gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

Tercih yapılan yeri bütün ihtiyaçlara cevap verebilmelidir

Tercih yaparken duygusal davranılmaması gerektiğini belirten Turan, tercihlerin hem ailenin hem de uzmanların gözetimi altında yapılması gerektiğini vurguladı. Turan, tercihlerin kişinin kendi ihtiyaçlarına, ailesinin ihtiyaçlarına, camianın ve memleketin ihtiyaçlarına cevap verebilecek yerleri tercih etmesi gerektiğini dile getirdi. (Sedat Kuşulay-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir