• DOLAR 32.423
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2327.911
  • ...
Tebligat dağıtan postacılar dertli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Mersin Barosu Başkanlığı, “Tebligat Hukuku” konulu seminer düzenledi. Gökdelen Hizmet Birimi’nde düzenlenen seminere hukukçular, muhtarlar ve PTT görevlileri katıldı.

Mersin 3. İcra Mahkemesi Hâkimi Selçuk Zöhre ve avukat Dr. Ahmet Cemal Ruh’un konuşmacı olarak katıldığı etkinliğin açılış konuşmasını, Mersin Barosu Başkanvekili Sami Dündar yaptı. Dündar, “Tebligat adli yargılama için büyük önem taşımaktadır. PTT’nin özelleştirilmesi ile bazı aksaklıklar gündeme gelmiştir” dedi.

Kamuda tebliğ sıkıntısı var

Daha sonra söz alan hâkim Zöhre, tebligatın usulüne göre yapılmasının önemine vurgu yaparak, “Tebligat yaparken, artık kan bağı veya soy bağı aramaksızın aynı evde yaşayan kişilere tebligat yapılabilir. Ancak tüzel kişilerden ziyade tebligatlarda özellikle resmi kurum ve kuruluşlarda dahi sıkıntı yazıyoruz. Örneğin askeriye de dahi nöbetçi amirler tebligatları almaktan dahi imtina ediyorlar veya belediye başkanlarına ulaşmak mümkün bile değil. Aksaklıklara rağmen görevimizi en iyi şekilde yapmaya çalışmalıyız. Tebligat biraz da anlayış ve demokrasi meselesidir ki iletişim dili de önemlidir” dedi.

“Rengarenk tebligatlar iş yükünü arttırıyor”

Avukat Dr. Ahmet Cemal Ruh da, tebligatlar ile ilgili düzenlemelerde uygulayıcı yani dağıtıcılarla görüş alışverişi içinde yapılması gerektiğini söyleyerek, “Rengarenk tebligat zarfları var bunlar doğru değil, iş yükünü arttırıyor, tüm tebligat evrakları beyaz olmalıdır. Ayrıca Avukatlık mesleği ile ilgili gönderilen tebligatlar mesai gün ve saati içinde yapılmalıdır. Ama avukatlar da özellikle adres değişikliklerini muhakkak bildirmek zorundadır. Ayrıca avukatların UYAP ve e-uygulama sistemleri ile entegrasyonunu da güçlendirmelidir. Muhtarlar da kendi dağıtım bölgeleri kapsamındaki tebligatları kabul etmek zorundadır, almamaları halinde suç işlemiş olurlar. Tebligat görevlileri iletişim dillerini iyi kullanmalıdır” diye konuştu.

Suriyeli mülteciler ile ilgili tebligatlarda da sıkıntı yaşandığını söyleyen Ruh, böyle durumlarda özellikle muhtarlara büyük görev düştüğünü kaydetti. Ruh, “Muhtar tebligatı almak zorunda aksi takdirde kanuni işlem yapılır” dedi.

PTT görevlilerinin ağır iş yükü altında ezildiğini de söyleyen Ruh, bu konuyla ilgili de yasal düzenlemeler için çalıştıklarını söyledi.

Postacılar: “Tebliğatta düzenleme yapılsın”

PTT görevlileri ise tehdit edilip, hakarete uğradıklarını söyleyerek, ağlanacak halde olduklarını söyleyip, özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında tebligat memurlarının işlerini kolaylaştıracak bir temsilci görevlendirilmesini istedi.

Ayrıca sokak numaralarının değişimi ile ilgili de büyük sıkıntı yaşandıklarını bildiren PTT görevlileri, bu konuyla ilgili de ciddi düzenlemelere ihtiyaç olduğunu ifade ettiler.  Suriyeliler ile ilgili de hem adres bildirimi, hem de dil sorunu yaşandığını  dile getiren posta görevlileri bu konuyla ilgili de çözüm istediler. (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir