• DOLAR 32.535
  • EURO 34.801
  • ALTIN 2488.734
  • ...
Anne ve babalar, bebeklerde kalça çıkığına dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA – Bursa’da özel bir hastanede düzenlediği basın toplantısında konuşan, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, gelişimsel kalça çıkığı konusu üzerine düzenlediği basın toplantısında, aileleri çocuklarını kundak yapmamaları konusunda uyardı.

Başhekim Dr. Ayhan Kalyoncu’nun da hazır bulunduğu basın toplantısında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, gelişimsel kalça çıkığı hastalığının güncelliğini hala koruyan önemli bir ortopedik rahatsızlık olduğunu söyledi.

Hastalıkta erken teşhisin önemli olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Açıkgöz, “ Bu hastalık erken teşhisin konulup uygun tedavisi yapılmadığında sakatlıklara neden olmaktadır. Bu sakatlıklar hem kişide hem de toplumda psikolojik ve ekonomik sorunlar yaratmaktadır” dedi.

Kalça çıkığı rahatsızlığında asıl sebebin tam belli olmadığına işaret eden Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, “Asıl sebep tam olarak bilinmemekle birlikte ligamentöz laksite genetik ve hormonal faktörlere, rahim içi ters pozisyona ve başka bazı çevresel faktörlere bağlıdır. Anne veya babada kalça çıkığı varsa çocuklarında kalça çıkığı görülme oranı yüksektir. Aynı zamanda yakın akraba evliliklerinden doğan bebeklerde gelişimsel kalça çıkığı bulunma riski artmaktadır. Makadi yolla doğan, zor doğan ve ayaklarında doğuştan sakatlık bulunan bebeklerde, ikiz bebeklerde kalça çıkığı bulunma oranı yüksektir” ifadelerini kullandı.

Kız çocuklarında daha sıklıkla görünüyor

Kalça çıkığının kız çocuklarında daha fazla görüldüğünü kaydeden Op. Dr. Açıkgöz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gelişimsel kalça çıkığı kız çocuklarında erkeklere oranla daha sık görülür. Hastalığın toplumda görülme oranı yüzde 1.4 dür. Yılda yaklaşık 1.3 milyon çocuğun doğduğu ülkemizde yılda 15 bin kalça çıkıklı bebek bulunmaktadır. Tedavi edilmediğinde sakatlıklara neden olması ve erken dönemlerde uygulanan tedavilerden iyi, yüz güldürücü neticeler alınması nedeniyle erken teşhis ve tedavisi son derece önemlidir. Bu nedenle ailelerin özellikle risk gurubunda bulunan bebeklerini gecikmeden sağlık kontrolünden geçirmeleri gerekir.”

Hastalığın belirtileri

Açıkgöz, hastalığın belirtileri hakkında ise, “Hastalığın belirtilerini yürüme öncesi, bacak büklümlerinin sayıca ve derinlikçe eşit olmaması, bacakların yanlara açılmasının sınırlı oluşu, bükülmüş olan dizlerin aynı seviyede bulunmaması, bacakta kısalığın bulunması olarak sayabiliriz. Yürüme sonrası döneminde ise çocuğun yürümesinin gecikmesi, yürümede aksama ve bacakta kısalığın bulunuşu bebelerde kalça çıkığı hastalığının belirtileridir” ifadelerini kullandı.

     

Akraba evliliği ve kundak yapmayın

Akraba evliliklerinin kalça çıkığı hastalığının görülmesinde önemli bir neden olduğunu söyleyen Açıkgöz, “Ülkemizde gerek yakın akraba evliliklerinin sıklığı ve gerekse kundak kullanma alışkanlığının hala süregelmesi hastalığın yüksek oranda görülmesine sebep olmaktadır. Geleneksel kundak kullanma alışkanlığı da hastalığın yüksek oranda görülmesindeki asıl faktörlerden birisidir. Tanıdaki gecikmeler de buna eklenince bebekler ameliyatsız tedavi dönemini yitirebilmektedirler” diye konuştu.

Aileleri bebeklerini kundak yapmamaları  konusunda uyaran Açıkgöz, “Gelişimsel kalça çıkığı hastalığında erken dönemlerde uygulanan tedaviler ile iyi neticelerin alınması nedeniyle eğer hastalık teşhis edilirse tedavisine başlanması hususunda gecikmemeleri ve ihmalde bulunmamaları önerilir” diyerek sözlerini tamamladı.

Hasta buluşması gerçekleştirildi

Açıkgöz açıklamalarının ardından ise, daha önceleri kalça çıkığı rahatsızlığı nedeni ile tedavi görüp sağlığına kavuşan ve şuan hala tedavi görmekte olan hastalarla bir araya gelerek,  şikâyetlerini dinledi.

Açıkgöz hasta buluşmasında 6 aylık bir bebeğin protezini çıkartarak tedavi sürecini tamamladı. Yıldırım Hastanesinde gerçekleşen  hasta buluşması sonunda ise Açıkgöz çocuklarla beraber pasta kesti. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir