• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

ŞIRNAK - Irak’ın Musul kentini ele geçiren Irak Şam İslam Devletinin (IŞİD) Türkiye vatandaşı 32 şoförü rehin almasının ardından Habur Sınır Kapısı üzerinden Irak Kürdistan’ına yük taşıyan tanker ve TIR şoförlerini korku sardı.

Başta Musul olmak üzere Erbil, Süleymaniye, Duhok ve Zaho’ya Habur Sınır Kapısı üzerinden yük götürüp getiren tanker ve TIR şoförlerin çoğu Musul’daki karışıklıktan dolayı o tarafa gitmeye korkuyor. IŞİD örgütü tarafından Türkiye vatandaşı şoförlerin rehin almasının ardından şoförlerin çoğu Irak’a gitmezken, bazıları da ekmek parasından dolayı gitmeye mecbur kalıyor.

Yılların en büyük ihracatını yapan Habur Sınır Kapısı, Musul’daki karışıklıklardan dolayı ihracatta azalma yaşanmaya başladı. Musul’daki gerginlik Habur Sınır Kapısı’nı olumsuz yönde etkiledi. Karışıklıktan dolayı şoförlerin çoğu can güvenlikleri olmadıkları için gitmediği ama kendilerinin ekmek parasından dolayı o tarafa gitmeye mecbur kaldıklarını ifade eden tanker şoförleri, korku ve tedirgin olarak o tarafa gittiklerini söylüyor.

“Irak’a gitmeye korkuyoruz”

Kuzey Irak’ü yük götürüp getiren tanker şoförü Rıdvan Kaplanoğlu, “Biz şoförler o tarafa gitmeye korkuyoruz. Tedirgin oluyoruz. Biz şuanda zor durumdayız. Sıkıntılı durumdayız. Şuanda bizim 32 şoför arkadaşımız orada rehin tutuluyor. Bizim durumumuz malum bize yardımcı olsunlar. Rehin tutulan şoförlerden hiç haber alamıyoruz. Şuanda ne durumdalar ve neredeler bilemiyoruz. Ondan dolayı biz de bu konuda endişeliyiz. Yani bu bizim başımıza da gelebilir. Orada her şey olabilir.” dedi.

“Başımıza bir şey gelse de gelmese de mecburen gideceğiz”

Tedirgin olduklarını ama ekmek parasından dolayı gitmeye mecbur kaldıklarını söyleyen şoför Aziz Çetin de, “Kuzey Irak’a gitmeye korkmamak elde değil. Ama bir yandan da bu işi yapmaya ve oraya gitmeye mecburuz. Sonuçta bu araçlara bir servet bağlamışız. Bütün varımız, yoğumuz bunlardır. Şimdi evde çoluk çocuk ekmek bekliyor. Yani mecburen gitmemiz lazım. Başımıza bir şey gelse de gelmese de mecburen gideceğiz. Korkmuyoruz desek de yalan olur. Korkuyoruz ama mecburuz.” diye konuştu. (Abit Dündar –İLKHA)