• DOLAR 32.37
  • EURO 35.013
  • ALTIN 2325.369
  • ...
"Kan dökülmeden çözüm istiyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Deprem sonrası İşkur bünyesinde çalıştırılan yaklaşık 100’e yakın işçi Van Valiliği bahçesinde oturma eylemi yapmak istedi. Fakat taşeron işçiler polis tarafından bahçeye alınmadı.

Bir süre polisle görüşme yapan işçiler sonuç alamayınca eylemlerini cadde üzerinde yaptılar. Burada basın açıklaması yapan Van Yararına Çalışma Derneği Başkanı Ethem Altın kan dökülmeden çözüm istediklerini belirtti.

“Bugüne kadar bizim için olumlu bir adım atılmadı”
Van Yararına Çalışma Derneği Başkanı Ethem Altın deprem sonrası İşkur bünyesinde çalıştırılan 7 bin 200 işçinin üç yıldan bu yana devlet kurumlarında çalıştığını ifade ederek, “Bu çalışmanın sonunda dün bir deprem daha yaşadık ve işimize son verildi. Tüm arkadaşlarımızı işten çıkardılar. Şu ana aileleri ile birlikte 70 bin insan sokaklarda kaldı. Açlık grevi ile baş başayız. Daha öncede söylemiştik böyle bir olayla karşı karşıya gelirsek gereken bütün demokratik haklarımızı kullanacağız. Bu ülkede eğer yaşama hakkımız varsa bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz.” Dedi.

3 yıldan bu yana kulakların tıkandığını, gözlerin kör olduğuna dikkat çeken, Altın,  “Hiç kimse bu insanlara çare olmuyor. Sadece derdimi valiye anlatmak istiyoruz. Bugüne kadar bizim için her hangi olumlu bir adım atılmadı. Seçim öncesi bize verilen vaatler vardı. Bülent Arınç işçi arkadaşlarımıza sizi işten çıkarmayacağız sözü vermişti. Beşir Atalay aynı şekilde bize söz vermişti. Maalesef dünden itibaren 70 bin insan sokaklara atıldı. Bir daha alınmayacak şekilde. Bu proje 2016 yılına kadar devam edecekti. Sadece bu hakları istediğimiz için bu insanlar bir daha işe alınmayacak. Deprem yaşayan bölgelerde ki insanlara nasıl muamele yapılıyorsa Van’daki bu insanlara da o şekilde muamele edilsin. Yeter artık diyoruz.” Diye konuştu.

“Kan dökülmeden, huzurumuz kaçmadan bu surunu çözün”
Mücadelelerinin  ya ölümlerinin sonu yâda bu işi başaracaklarını ifade eden Altın, “AK Parti İl Başkanı Abdullah Aras ile yaptığımız görüşmede ‘sizi için mecliste bir çalışma var’ demişti. Size kendimi affettireceğim dedi. Van’da şu an 12 bin insan işe alınacak. Bu konuda Van Ticaret ve Sanayi Odası’na da başvurduk. Sağ olsun Necdet Takva bu konuda bizin için TBMM’ye bir yazı yazdı. Şu an 7 bin 286 arkadaşımızın içerisinde 2 bin136 kişi bankalara borçlular. Bin 423 arkadaşımız TOKİ’lerde oturuyor. Bunlar her ay devlete taksitle para ödeyecekler. Bu saatten sonra bu parayı ödeyemezler. 582 arkadaşımız normal olarak kirada kalıyorlar. Bunun dışında bin 400 kadın arkadaşımız da var içimizde. Bunlar çocuklarına bakmakla mükellefler. Bu kadınlar bu saatten sonra erkekler gibi gurbete gidip kazma kürek çalışamazlar. Bu insanlar umutlarını buraya bağlamışlar. 200’ün üzerinde engelli arkadaşımız var. 570 tane 50 yaş üzeri inşalar var aramızda. Anlayacağınız durumumuz çok vahim. İsyanımız bundan dolayıdır. Bizim için önemli olan 3 bin 200 öğrenciye bakıyoruz. Bunların bin 400 tanesi üniversite okuyorlar. Bu iş olmazsa öğrencilerimizi okutamayız. Yetkililere sesleniyoruz kan dökülmeden, Van’ın huzuru kaçmadan bu inşaların sorunlarını çözmelerini istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

“Bütün güçlere karşı gücümüzü kullanacağız”
On çocuk babası Maşallah Türkan ise, “Bugün ekmeksiziz. Bugün derdimizi valiye anlatmak için valilik önüne geldik. Ama emniyet güçleri bize güç kullandı. Biz bunu biliyoruz bir mağdur insana Türkiye Cumhuriyeti’nde güç kullanılıyor. Diyorlar ki çocuğunuza ekmek götürmek istiyorsanız sakın valilik önüne gelip bunu yansıtmayın. Yoksa size gereken gücü kullanırız. Bir baba çocuğuna ekmek götüremiyorsa nereye gitmesi gerekiyor. Derdini sanayiciye mi anlatsın. Bir vatandaş valiliğe, kaymakama, il yönetimine derdini anlatamıyorsa nereye gitsin. Bize kalıcı bir iş veya ekmek verilmezse bizde bu güce karşı bütün gücümüzü kullanacağız. Gücümüz benzini alıp kendimizi yakmaktır. Biz bunu yapmak istemiyoruz ama bize zorla yaptırmasınlar. Türkiye Cumhuriyeti bunu mu istiyor bizden. 70 bin insanı toplayıp kendimizi yakacağız. Bir çaresiz ansan ne yapabilir. Size soruyorum. 3 senedir devletin elemanı olarak çalışıyorduk ama dün işimize son verildi. Ekmeğimizi elimizden aldılar. Başka çalacak kapımız yok. Van a sürekli belen bakan ve milletvekilleri bize sürekli sizin işinizi çözeceğiz diyorlar ama herhangi bir çalışma yapılmadı. Kurumlar sürekli rüşvetle torpille kendi adamlarını işe alıyorlar.” Şeklinde konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından valilik önünde bir süre oturma eylemi yapan işçiler daha Feqiyé Teyran Parkı’na kadar sloganlar eşliğinde yürüyerek, oturma eylemine devam ettiler. (Hacı Yılmaz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir