• DOLAR 32.383
  • EURO 35.112
  • ALTIN 2326.35
  • ...
"Tatilde sağlıklı beslenilmeli"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, çocukların tatil döneminin rahatlığında beslenme alışkanlıklarında değişiklikler yaşandığına işaret ederek, ailelere kahvaltı düzeninin korunmasına dikkat etmeleri uyarısında bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre ülkemizde 15 ve üstündeki nüfusun yüzde 17,2’sinin obez olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Turhan, ebeveynlerin çocukların gelecekleri için sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmalarının önemine vurgu yaptı.

"Her yemekte temel besin alınmalı"

Bağışıklık sistemi için çocuğun dengeli ve yeterli beslenmesinin önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Turhan, “Her yemekte mutlaka temel besin gruplarından et, süt, sebze ve meyve, tahıl olmalı ve dengeli tüketilmelidir. Ara öğünlerde ise abur cubur tüketilmesi yerine taze sıkılmış meyve suyu, meyveli süt, ballı yoğurt, sandviç, ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemişler tüketilebilir” dedi.

"Yemek, ne ödül ne de cezadır!"

Ara öğünlerin ana yemek saatlerine yakın olmaması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Turhan, bu dönemlerde besinlerin ödül olarak kullanıldığını belirtti.
Prof. Dr. Turhan, “Dışarıda daha fazla yemek yenmekte ve fast-food tipi ürünler tercih edilmektedir. Yemekler ödül veya ceza olarak kullanılmamalıdır. Çocuğa beslenme eğitimi verilmeli, hangi besinleri neden yemesi gerektiği açıklanmalıdır. Aileler bu konularda hemfikir olmalı ve istikrarlı davranmalıdır” ifadelerine yer verdi.

"Aile spor yapmaya özen göstermeli"

Tatil dönemlerinde çocukların bilgisayar ve televizyon başında fazla vakit geçirdiğini, bu nedenle hareketlerin azaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Turhan, “Çocuğunuzu düzenli spor yapmaya teşvik etmek, bunun onda bir yaşam şekli haline gelmesini sağlamak ona verebileceğiniz en büyük hediyedir. Ancak unutmayın ki çocuklar çoğunlukla anne ve babalarını örnek alırlar. Bu nedenle hem siz spor yapın, hem de onun yapmasına olanak hazırlayın.” tavsiyelerinde bulundu. (İlyas Yıldız - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir