• DOLAR 32.595
  • EURO 34.826
  • ALTIN 2509.406
  • ...
Eğitim-Bir-Sen'den seçmeli ders tavsiyesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Eyyüp Değer, 2013/2014 eğitim öğretim yılı sonu sebebiyle yazılı bir açıklama yaptı. Değer; Siyer, Kur’an-ı Kerim ve Kürtçe derslerinin seçilmesi için bu günün son gün olduğunu hatırlattı.

Öğretmene şiddet kabul edilemez”

Bu yılın Mardin’de öğretmene şiddet olaylarının yüksek olduğu bir yıl olduğunu ifade eden Değer, “Allah’ın oku emrini kendine şiar etmiş olan öğretmenlere yapılan şiddet, insanlığın cehaletin, zayıflığın en büyük göstergesidir. Eğitim Bir Sen olarak üyemiz olsun veya olmasın bütün şiddet olaylarında sürecin başından sonuna kadar maddi, manevi ve hukuki anlamda öğretmenin yanında yer aldık. Hukuki mücadelelerimizi yaptık. Bir öğretmenimize yapılan şiddette öğretmenimizi darp edenler hapis cezasıyla yargılandılar ve ceza aldılar. Niyetimiz insanları ceza almaları değil, bu tür olayların bir daha asla yaşanmamasıdır. Bu sebeple Milli Eğitim Bakanlığı üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli, okullardaki güvenlik sorununu bir an önce çözmelidir.” dedi.

“Sivil kıyafet”

Sendikalarının başlatmış olduğu kıyafette özgürlük eylemi bir buçuk yıldır devam ettiğini hatırlatan Değer, “Üyelerimiz dışında diğer öğretmen arkadaşlarımızda bu eyleme destek vermekte ve takdirle karşılamaktadırlar. Yıllardır süregelen başörtüsü yasağının kalkmış olmasını bu yasağın kalkması için yıllardır mücadele etmiş bir sendika olarak bizleri memnun etmiştir. Ancak bu yasağın kalması biz eğitim çalışanlarını tatmin etmemiştir. Erkek öğretmenlerin kravat, takım elbise gibi kıyafetleri giymeleri hala zorunludur. Hele hele 15 Mayıstan önce yasak, 15 Mayıstan sonra serbest mantığı akılla, izanla bağdaşan bir durum değildir. Bu sebeple kadınlara verilen özgürlükler erkeklerden esirgenmemelidir.” diye konuştu.

“Mardin’de eğitim öğretimde fiziki şartlar”

Mardin geçen yıl üniversitelere öğrenci yerleştirme ve puan sıralamasında 70’lerde yer aldığını belirten Değer, Mardin bu kara talihini yenmesini gerektiğini söyledi. Değer, “Bu sebeple eğitimin paydaşları olan milli eğitim müdürlükleri, öğretmenler, veliler, öğrenciler ve eğitim sendikaları bu konu üzerinde hassasiyetle çalışmalı, bu konu ortak akıl ve hareketle üst sıralara nasıl çıkılabilirin hesapları yapılmalıdır. Okullarımızdaki fiziki şartlar bu yıla kadar içler acısı bir halde idi. Ancak bu yıl İl milli eğitim ve ilçe milli eğitim müdürlüğünün yaptığı çalışmalar neticesinde okullarımız büyük bir kısmı boyandı. Bununla beraber okullarımız masa, sıra, çöp kovası, idari malzemeler, bilgisayar, fotokopi cihazları gibi birçok donatım malzemesiyle donatıldı. Bu eksikliklerin giderilmiş olması takdire şayan bir durumdur.” İfadelerini kullandı.

“Sınıf öğretmenlerinin mağduriyeti”

Öğretmen branşlarının içinde sınıf öğretmenlilerinin yıllardır çözülemeyen bir mağduriyetinin söz konusu olduğunu dile getiren Değer, “Doğunun kuş uçmaz kervan geçmez ücra köşelerinde 10 yıl, 15 yıl görev yapmış olan ve hala kendi memleketine gidemeyen sınıf öğretmenleri bulunmaktadır. 4+4+4 ile birlikte sınıf öğretmenlerinin mağduriyeti daha da artmıştır. Önümüzdeki günlerde başlayacak olan iller arası yer değiştirmede bu mağduriyetin devam edeceği aşikârdır.  Bakanlık sınıf öğretmenlerinin bu mağduriyetini gidermek adına herhangi bir adım atmamaktadır. Yıllardır sendikamızın üzerinde durduğu doğuya teşvik sistemi bir an önce yapılmalıdır. Diğer bazı mesleklerde olduğu öğretmenlere de doğu tazminatı verilmeli bu şekilde doğuda gönüllü çalışma sağlanmış olup sınıf öğretmenlerinin iller arası yer değiştirme sorunu çözülmelidir.” diye konuştu.

“Öğretmen ücretleri”

Değer, “Geçen yıl yapılan toplu sözleşmede alınan 175 TL taban aylık ve 75 TL + 75 TL ek ödeme toplamda 273 TL zam son on yılda alınan en iyi toplu sözleşmedir. Ancak öğretmenlerin aldığı ücretler hala yeterli düzeyde değildir. İdari kurulda yapılan görüşmelerde alınan kararlar ve öğretmenlerin ek ders ücretlerine zam taleplerimiz bir an önce hayata geçirilmelidir.” dedi.

Velilere uyarı!

Velilere çeşitli uyarılarda bulunan Değer sözlerini şöyle sürdürdü: “2013 – 2014 Eğitim Öğretim yılı sonunda öğrencilerimiz karnelerini alacaklardır. Karneler onların sadece ders notlarını göstermektedir. Veliler karne ile öğrencilerin bütün hayatlarını değerlendirmemeli kırık notlar veya veli tarafından beğenilmeyen karneler için asla cezalandırmamalıdır. Özellikle çocuklarını başka arkadaşlarıyla veya başkalarının çocuklarıyla kıyas içine girmemeli, bunun çocuğun psikolojisi üzerinde tahrip edici bir davranış olduğunu unutmamalıdır. Ayrıca son iki yıldır çözüm sürecinde okullarda seçmeli ders olarak müfredatta yer alan Siyer, Kuranı Kerim ve Kürtçe derslerinin ogrenciler ve veliler tarafından seçilmesini tavsiye ediyoruz.”

“Mardin Eğitim Bir Sen”

Bu yıl Mardin’de gidilmeyen okul bırakmadıklarını dile getiren Değer, “İlçelere, en ücra köylere gittik. Eğitimcilerin sorunlarıyla birebir ilgilendik. Burada çözülebilecek sorunları çözdük. Milli eğitim müdürlüğünün ve valiliğin bir uygulaması olan mesai saatleriyle ilgili öğretmenlerden gelen talep üzerine ilgili kurumlarla görüştük ve bu konu çözüldü. Ders saatlerinin dağılımıyla ilgili yine yetkililerle görüşüp bunu sadece merkezle sınırlı olmasını sağladık. Okullardaki fiziki şartların yetersizlikleriyle ilgili yine yetkililerle görüşüp çözülmesi noktasında katkı sağladık. Yerelde çözülemeyen konularla ilgili ise genel merkez ve bakanlıkla temaslarımız oldu ve bunların gündeme gelmesini sağladık.” dedi.

“Mardin’de Tarih ve İnsan”

Mardin Eğitim Bir Sen olarak eğitimcilerin özlük hakları dışında sosyal kültürel faaliyetlerde de her zaman yer aldıklarını açıklayan Değer, “Öğretmenlerimizle, iş yeri temsilcilerimizle defalarca toplanıp eğitim öğretimle ilgili fikir alışverişlerinde bulunduk. Türkiye’nin gündemini teşkil eden vesayetle ilgili “ Vesayetler Kıskacında Türkiye” konulu konferans için gazeteci-yazar Hakan Albayrak burada konferans verdi. Kutlu Doğum haftasında gazeteci- yazar Senai Demirci ile Mardinlileri buluşturduk. Soma da vefat eden şehit madenciler için hatim kampanyası düzenledik.  Filistin sorunuyla ilgili Mescidi Aksa Vaizi Şeyh Raid Fethi sendikamızda bir konferans verdi. Geleneksel voleybol turnuvamızı başlattık ancak somada meydana gelen elim kazadan dolayı iptal ettik.  En kutsal kurumların başında gelen aile ile ilgili Kişisel Gelişim Uzmanı Serkan Ekmen’in konuşmacı olarak katıldığı ‘A Sosyal Medya Sosyal Aile’ semineri düzenledik. En son 1 Haziranda başvuruları sona eren ‘Mardin’de Tarih ve İnsan’ konulu fotoğraf yarışması düzenledik. Fotoğraf yarışmamızın sonuçları, ödül töreni ve sergisi 18 Haziran 2014 Çarşamba günü saat 17.30 da Artuklu Halk Eğitim Merkezinin yukarı Mardin’deki atölye ve satış merkezinde düzenlenecektir. Sergimize tüm Mardin halkı davetlidir.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir