• DOLAR 32.602
  • EURO 34.813
  • ALTIN 2503.559
  • ...
Dışişleri`nden Irak`a Seyahat Uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Dışişleri Bakanlığı, son gelişmeler çerçevesinde Irak’ta bulunan veya Irak’a seyahat etmeyi öngören Türk vatandaşlarına yönelik seyahat ve güvenlik uyarısını yineledi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, daha önce de belirtildiği gibi, Irak`ın genel olarak güvenlik açısından riskli bir ülke olarak görüldüğü ancak ülkedeki güvenlik durumunun bölgesel farklılıklar arz edebildiği vurgulandı.

Son günlerde Musul başta olmak üzere, Irak’ta yaşanan olağanüstü gelişmeler ve çatışmalar dikkate alınarak, yeni ve daha kapsamlı bir güvenlik uyarısı yapılması gereği duyulduğu belirtilen açıklamada, "İlk aşamada, çatışma ve istikrarsızlığın en yoğun yaşandığı Musul, Kerkük, Selahattin, Diyala, Anbar ve Bağdat’ta bulunan vatandaşlarımızın can güvenlikleri bakımından her koşulda müteyakkız bulunarak, mümkün olan en kısa sürede bu vilayetlerden ayrılmaları ve bu vilayetlere seyahat etmekten kaçınmaları kuvvetle tavsiye edilmektedir" denildi.

Mevcut koşullarda Türk vatandaşlarının Irak’ın bu vilayetlerinden ayrılmalarına ilişkin planlamayı yaparken, güvenlik durumunun daha da bozulması ihtimalini dikkate alarak en ihtiyatlı ve emniyetli hareket tarzını benimsemeleri önerilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu itibarla, önümüzdeki günlerde güvenlik konusunda başka vilayetlerde meydana gelebilecek gelişmelere göre Irak’a ilişkin bu seyahat ve güvenlik duyurumuzun kapsamında gerekli değişikliklere gidilebilecek olup, kamuoyumuz güncel gelişmeler hakkında bilgilendirilecektir. Vatandaşlarımızın, Bakanlığımız, Bağdat Büyükelçiliğimiz, Basra ve Erbil Başkonsolosluklarımızca görev bölgeleri koşullarına göre farklılık arz edebilecek güvenlik durumu hakkında yapacakları uyarı ve duyuruları takip etmelerinde fayda görülmektedir.

Ayrıca, olağandışı hallerde haftanın yedi günü 24 saat hizmet veren +90 312 292 29 29 numaralı konsolosluk çağrı merkezine veya bakanlığımızda kurulan + 90 312 292 29 50 telefon numaralı kriz merkezine başvurulması mümkündür."

Uyarıyı dikkate alan bazı Türk vatandaşları ülkeye döndü

THY uçağıyla İstanbul`a inen Türk vatandaşlarını, Atatürk Havalimanı`nda yakınları karşıladı.

Bağdat Havalimanı ile kent arasındaki bağlantı yolunun inşaatını yapan Gap İnşaat`ın proje müdürü Melih Durucan da birlikte çalıştıkları 40 işçiyle yurda döndü.

Durucan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bağdat`ta gergin ve sıkıntılı bir ortam olduğunu kaydetti.

Melih Durucan, "Dün gece TRT`de Bakanımızın çağrısı üzerine elçiliğimizle bağlantıya geçtik. Kendileri, inisiyatifin bizde olduğunu, Türkiye`ye dönmemizin çok acil bir şey yoksa doğru olacağını söylediler. Arkadaşlarımızla bir araya geldik, kararımızı verdik. Merkezimizle görüştük. Şu anda yaptığımız iş bakım dönemindeydi ve böylesinin daha uygun olacağını düşündük" şeklinde konuştu.

Bağdat`ta bir korku havası olduğunu kaydeden Durucan, "Zaten hep Bağdat`ta durum böyleydi. Bu olay atmosferi daha da gerginleştirdi. Bizim anladığımız kadarıyla mezhep çatışmaları çok ciddi anlamda daha da ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

Bağdat`ta inşaat işçisi olarak çalışan Hasan Karalı ise rahatsızlığı dolayısıyla yurda döndüğünü belirtirken, "Televizyondan öğrendiğimiz kadarıyla (IŞİD`in işgali) Bağdat`a 100 kilometre kalmış. Hafif bir panik havası sezdik. Ben zaten rahatsız olduğumdan dolayı geldim. Diğer arkadaşlar gelirler mi, gelmezler mi şu anda bilgim yok" diye konuştu.

İnşaat işçisi Derviş Karsdağ da izin için geldiğini kaydederek, "Şu anda durum sakin. Ben izne gelmiştim. Bütün arkadaşlar toplanarak uçağa binip gelecekler" dedi.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir