• DOLAR 32.428
  • EURO 35.031
  • ALTIN 2325.97
  • ...

GAZİANTEP – Gaziantepli fıstık üreticileri, Antep fıstığına sıkı denetim altında tutarak tüketicilerin memnuniyetlerini kazanmak ve birçok ürün gibi Gaziantep fıstığının daha önce var olan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) belgesine ek olarak yeni bir kalibrasyon çalışmasına başladı. Bu çalışmalarını Gaziantep Ticaret Odası ve Bakanlığa sunan fıstık üreticileri ve yetkilileri bir an önce yeni kalibrasyon belgesini almayı hedefliyor.

Fıstıkçılar Sitesi Konferans Salonu’nda bir araya gelen imalatçı firmalar, 100 gram fıstık üzerinden 97-130 adet arasında farklı sayılardan beş kalite oluşturulmak üzere fikirlerini görüştüler. Ayrıca firmalar, önümüzdeki günlerde 100 gram fıstık üzerinden kalibrasyon sayıları netleştiğinde bunu kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtiler.

Gaziantep Ticaret Odası Meclis üyesi Zeki Yağcı yönetiminde düzenlenen toplantıda Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Eralp, Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kavsara ve fıstık işletmecileri yetkilileri bir araya gelerek Antep fıstığının kalibrasyon belgesinin çalışmalarına başladı.

Konu hakkında Gaziantep'te 32 yıldır gıda sektöründe faaliyet gösteren Yusuf Emre, şu açıklamalarda bulundu: “Gaziantep fıstığının kalibrasyon belgesini tescillenmesi üzerine bir çalışmamız var. Gaziantep Ticaret Odası ile birlikte bir çalışma hazırlıyoruz. Kalibrasyonun TSE belgesinin çalışmalarını da başlattık. Bundan sonra tüketiciler ürünümüzü, kalitemizi görerek tadacaklar. Fıstığın içindeki yağ ve tuz oranları gibi birçok özelliğinden haberdar olarak ürünü alacaklar. Antep fıstığının dışında kuruyemiş ürünlerde Türk Standartları Enstitüsünün kalibrasyon değerlerini görmek mevcuttur. Bundan dolayı bizler ürünümüzün kalitesini artırmak ve kaliteli ürün piyasası oluşturmak için bu kararı aldık. Çünkü tüketici aldığı ürünün mutlaka kaliteli olmasını ister.” dedi.

Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Eralp ise; “Bu çalışma Gaziantep Ticaret Odası’nın ve komitesinin yaptığı bir çalışmadır. Biz de Fıstık Sanayicileri Derneği olarak bu çalışmanın yanında yer alacağız. Bu çalışmayı işletmeci ve dernek yetkilileri işbirliği ile tamamen hayata geçireceğiz. Bunun bir kaçar yolu yoktur. Bu sistem dünyada yıllardır uygulanan bir uygulama, Türkiye’de diğer mahsullerin tamamında uygulanmaktadır. Çalışmalarımız bununla sınırlı kalmayıp Antep fıstığının standartlaşması için elimizden gelen tüm çalışmaları sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

Gaziantep Ticaret odası Meclis üyesi Zeki Yağcı, Antep fıstığının önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek; “Antep fıstığı dünyaca tanınan bir üründür. Antep fıstığı çok kaliteli, yüksek aromalı ve vitaminli bir üründür. Şu an bizim standartlarla ile ilgili bir çalışmamız var. Antep fıstığında bir standart var ama! Kalite anlayışında normal iç piyasada dâhili piyasada kalite anlayışı biraz farklı görünüyor. Bir fındıkta olduğu gibi; fındığın geliş şeklini ne olduğunu ve nasıl tüketildiğini biliyorsunuz. Ama! Maalesef Antep fıstığında böyle bir uygulama yoktur. Biz şunu yapmak istiyoruz Antep fıstığını hem dış ve iç piyasada kaliteli bir ürün olarak pazarlayacağız.” ifadelerini kullandı.

Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği yönetim kurulu üyesi Mehmet Kavsara,bu çalışmanın bir çığır açacağını belirtti. Kavsara; “Çünkü biz yıllardır bununla ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. Uluslararası pazarlarda çok ciddi problemler yaşıyorduk. Bu çalışma ile hem kalite hem ürünün cinsini tanıtacağız. Satışlar konusunda ciddi bir şekilde rahatlayacağız.” Dedi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)