• DOLAR 32.566
  • EURO 35.19
  • ALTIN 2330.294
  • ...
Bingöl'de koyun kırpma sezonu başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Yaz aylarının gelmesiyle beraber hayvan sahipleri, hayvanlarını daha güzel yetiştirmek ve onlardan daha çok verim almak için koyunlarını kırpmaya başladı.

Her yıl mayıs ile Haziran aylarında Bingöl’ün Karlıova ilçesinin yaylalarına gelen hayvan yetiştiricileri, bu yıl da kiraladıkları yaylalara geçerek konaklama dönemine başladı. Kış aylarında Güneydoğu bölgesinde Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi illere giden yetiştiriciler, yaz aylarında ise serin ve ot bakımında verimli olan Bingöl’ün Karlıova ilçesinde bulunan yaylalara geliyorlar.

Geldikleri yaylalarda çadırlarını kuran hayvan yetiştiricileri, sıcaklıkların başlama zamanı olduğu için hayvanlarından daha güzel verim almak için öncelikle koyunlar kırpılıyor. Kış aylarında hayvanların üşümemesi için kırpılmayan koyunlar yaz ayında hayvanların hem serinlemesi için hem kilo alması ve parazitlerden korunması için koyunlar kırpılıyor. Kırpılan koyun yünleri ise merkezlere getirilerek kilosu 3 TL’den satılıyor.

Son yıllarda koyun yününe ilginin gittikçe azaldığını dile getiren hayvan sahiplerinden Zahir Oral, “Kırptığımız yünleri çarşıya getirip satıyoruz ama kaç yıldır kimse almıyor, satamadığımız için ya komşulara veriyoruz ya da alıp atıyoruz.” dedi.

Hayvan sahiplerinden Cihat Oral, “Koyunları kırpmamızın sebebi yaz olması ve hayvanların daha rahat etmesi içindir. Kış aylarında üşümemeleri için kırpmıyoruz, yaylaya geldiğimizde ilk işimiz hayvanları kırpıp hem rahat etmeleri hem parazitlerden korunmaları ve hem de daha çok kilo almaları için yapıyoruz.” dedi.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir