• DOLAR 32.599
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2509.766
  • ...
Somali`de Her Gün Binlerce Çocuk Açlıktan Ölüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA- 04- 11 Eylül tarihleri arasında İHH koordinasyonu ile Somali`ye giden İHH Şanlıurfa il Koordinatörü Behçet Atila, Somali izlenimlerini yaptığı basın açıklaması ile paylaştı. Atila, "Son 60 yılın en şiddetli kuraklığının yaşandığı Doğu Afrika`da birkaç aydan beridir binlerce çocuk açlıktan ölmüş, binlerce insan durumu çok da iyi olmayan komşu ülkelere iltica etmek zorunda kalmış ve bölge insanı en ufak gıda yardımına muhtaç bir şekilde dışarıdan gelecek yardımları beklemektedir. Biz de 6 kişilik bir gönüllü ekip yardım dağıtımı, gözlem/tespit faaliyetleri yürütmek amacıyla İHH`nın koordinasyonuyla dünyanın en büyük mülteci kampı olan Dadaab Kampı`na gittik" dedi.

500 Bin Somalili BM Tarafından Adeta Ölüme Terk Edilmiş
Her gün binlerce Somalili Müslüman`ın Dadaab kampına geldiğini belirten Atilla, birçoğunun da yolda hayatını kaybettiğini söyledi. Atila sözlerini şöyle sürdürdü; "1990 yılında Kenya`ya iltica eden 220 bin Somalili, Dadaab ismiyle bilinen bölgede BM(Birleşmiş Miletler) kontrolünde kurulan Dadaab Kampı`na yerleştirilmiş. Ancak kuraklıktan dolayı yerini yurdunu evini barkını bırakıp göç ederek Dadaab Kampı`na sığınan Somalili mülteci sayısı ise son üç ayda 500 bin civarı ve her gün onlarca aile yüzlerce kilometrelik yolları aç susuz teperek gelmeye devam ediyorlar. Tabi kampa ulaşanlar şanslı sayılıyor, kampa kavuşmadan yolda ruhunu Rablerine teslim edenlerin sayısını ise kimse bilmiyor. Zaten yol boyu gördüğümüz kurumuş devasa ağaçlar ve ölmüş hayvan leşleri/iskeletleri açlığın, susuzluk, çaresizliğin boyutunu resmediyor. Kampta olduğumuz bu günlerde(5-10 Eylül 2011) kış mevsiminin yaşandığı Somali`de sıcaklık 30-35 ºC`de seyretmekte ve önümüzdeki ay bahar-yaz dönemi olacağı göz önünde bulundurulursa günlük gelecek aile sayısında hızlı bir artış bekleniyor. Kenya hükümeti ve BM yeni kamp açmaya müsaade etmediğinden bu sonradan gelen yaklaşık 500 bin küsur insanın bir kısmı çadır temin etmiş ama büyük bir kısmı çalıların altında, ağaç gölgelerinde barınmaya çalışıyor. Sonradan gelen bu 500 bin Somalili Müslüman, Kenya ve BM tarafından adeta ölüme terk edilmiş vaziyette. İnsanlık, vicdan, merhamet işte tamda bu kampın göbeğine, kızgın kumlara gömülmüş vaziyette."

BM Yardım Uçaklarının İnmesine İzin Vermiyor
Dadaab kampının içerisinde havaalanı olmasına rağmen BM tarafından yardım uçaklarının inmesine izin verilmediğini kaydeden Atila, "Bu konuda başta Türkiye olmak üzere tüm devletlerin Birleşmiş Milletlere gereken baskıyı yapmaları şarttır. Buradaki İHH ekiplerinden öğrendiğimize göre burada sondaj çalışmaları sonucu yaklaşık 300 metrede su çıkarılabiliyormuş, ancak BM(Birleşmiş Milletler) İHH`nın kampta su kuyuları açmasını izin vermiyormuş" dedi.

Çocukların Yüzde 70`i Kur`an Hafızıdır
Dadaab bölgesinde yaşayan Somali halkı, tüm sıkıntılarına rağmen çocuklarının eğitimlerine çok önem verdiklerini belirten Atila, "Özellikle `Duksi` adını verdikleri hafızlık ve Kur`an kursları başta olmak üzere çırpı ve ağaç kovuklarından da olsa çocukları için medreseler ve hafızlık kursları oluşturup buralarda eğitimlerini görüyorlar" dedi. Kamptaki çocukların yüzde 70`i Kur`an hafızı olduğuna dikkat çeken Atila, "5 yaşından itibaren asla başı açık bir kız çocuğu bulamazsınız, kız çocukları 5 yaşından itibaren tam tesettürlüdürler" diye konuştu.

ihh-somali-sanliurfa_1316270169.jpg (600×450)

ihh-somali-sanliurfa_1316270206.jpg (600×450)

ihh-somali-sanliurfa_1316270247.jpg (600×450)
Mehmet Demir - İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir