• DOLAR 32.333
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2280.994
  • ...
Irak`ta 4 Günde 3 Devlet...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Musul`un düşmesi ile birlikte Irak haritası da değişti. Irak yönetiminin elinde bir tek ülkenin kalbi Bağdat kaldı. Kürtler ise Kerkük başta olmak üzere `tartışmalı` tüm bölgeleri ele geçirmiş durumdalar. Son durumda en büyük toprak parçasına ise IŞİD hakim olmuş görünüyor.
Irak haritasında şu anda Şii, Kürt ve Sünni Arap olmak üzere etnik ve mezhep temelli 3 devlet ortaya çıkmış görünüyor. Bir ülkenin 4 günde geldiği durum şoke edici.

İşte Irak`ın değişen haritası;

 

IŞİD`İN ALDIĞI YERLER
Şok saldırılarla gözlerin Irak`a çevrilmesine sebep olan IŞİD, Musul`u alarak Irak haritasını değiştirdi. Musul`un denetimi şu anda tamamen IŞİD`in elinde ve kente de Saddam döneminden kalan bir genarali vali olarak atamış durumda.
IRAK`IN BÜYÜK KISMI IŞİD`DE
IŞİD`in ele geçirdiği bölgenin genişliğine bakılacak olursa şu anda Irak`taki en büyük toprak parçasını sahip olmuşlar görünüyor. Musul`dan Anbar`a kadar kalan bölüm tamamıyla IŞİD kontrolünde. Rotasına Süleymaniye`ye çeviren IŞİD, Kerkük`ü de almak istiyor.

KÜRTLER`İN ALDIĞI YERLER
IŞİD saldırıları Kürtler için de fırsat doğurdu ve onlarda bunu kullanarak dün Kerkük`e girdiler. "Kerkük Kürtler`in Kudüsü`dür diyen Kürtler, kentte denetimi tamamıyla ellerine geçirmiş durumdalar.

ALDIK VE ÇIKMAYACAĞIZ
Kürtler, Irak`ta şu anda `tartışmalı olan` bölgelerin tamamına yerleşmiş buluyorlar. Federal Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi dışında kalan Kerkük dahil tüm Kürt yerleşim birimlerinde denetim kurduklarını ve bir daha buralardan çıkmayacaklarını bildirdi.

IRAK`IN ELİNDE KALAN SADECE KALBİ
Bağdat yönetiminin elinde kalan toprak parçası hayli küçülmüş durumda. Tıkrit şimdilik denetimlerinde görünüyor ancak oradaki Irak askerinin de kaçtığı yönünde haberler var. Haliyle bu kentin düşmesi durumunda IŞİD, Irak`ın kalbine doğru ilerleyişini sürdürüp başkenti de alabilir.

İŞTE ADIM ADIM HARİTANIN DEĞİŞİMİ

Bu haberler de ilginizi çekebilir