• DOLAR 32.505
  • EURO 34.642
  • ALTIN 2482.539
  • ...
Sınav ve stres haftası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hasan Yılmaz / Doğruhaber / Rehberlik

Sınav, hayata bakışın ifadesidir. Sınav algısı hayat algısıyla eşdeğerdir. İnsanın hayatını etkileyen faktörlerden biri de sınavlardır. Çünkü insanların hayallerini süsler, geleceğinin temel taşlarını oluşturur. Merak, kaygı ve stres düzeyini artıran sınav psikolojisini bu hafta birlikte yaşayacağız inşallah.

Sınav günü yaklaştıkça ailelerin ve sınava girecek öğrencilerin duygu ve düşüncelerinde değişimlerin yaşanacağını bunun da normal olacağını söyleyebiliriz. Yaptığımız araştırmalara göre bu etkileri yaşatacak çeşitli faktörlerin olduğunu, öne çıkan faktörleri ise şöyle sıralayabiliriz: Puanlar düşer mi? Sınavın zorluk derecesi önceki yıllara göre nasıl olacak? Sınav soruları denemelerdeki gibi kolay olacak mı? Bizler denemelerdeki gibi yapabilecek miyiz? Arkadaşlarım nasıl yapacak? Gerektiği gibi çalıştım mı? Ailemin hakkına riayet ettim mi? Emeğimin karşılığını alabilecek miyim?

Aileler ise çocuğum ne yapacak, kaç puan alacak? Akrabalarımın çocukları benim çocuğumdan yüksek puan alırlarsa millete ne diyeceğiz? Çocuğum, iş garantisi olmayan bir bölüm kazanırsa boşuna zaman kaybedecek mi? Eğitim kurumları ise öğrencimizin ülke bazındaki başarı derecesi, bulunduğumuz şehre etkisi, kuruma yansıması nasıl olacak gibi düşüncelere sahiptirler.

Bu düşüncede olan insanların sınava bakışlarını irdelediğimizde daha çok kendi güdümünde olan öğrencilerin güzel yerde olmasını dilemesi, başarıları için dua etmesi kadar doğal bir şey yoktur. Fakat bütün başarıların bizde olması gerekir egosu yapılacak seçmeli sınavların ruhuna aykırıdır. Sınavların genel mantığına baktığımızda sınavların kurallarını bilmek gerekir. Sınavların kuralarını bilmeden sınava girmek doğru bir yaklaşım olmaz.

Sınavların kurallarına baktığımızda; bütün öğrencilerin kimliğindeki resme, soğuk damgaya dikkat etmesi gerekir. Kimliğimizin yanında sınava giriş belgesini unutmayalım. Müsvedde kâğıda çıkarılmış belgenin kabul edilemeyeceğini, öğrenci kardeşlerimizin zor durumda kalacaklarını söyleyebiliriz. Özellikle büyük şehirlerde sınava gireceklerin okullarını önceden görmelerinde fayda vardır. ‘Sabah gider görürüm’ düşüncesi kişide strese neden olabilir. Bu tür streslerin yaşanmaması için bir gün öncesinden gidip birer deneme çözmeleri sonraki gün için yararlı olacaktır.

İki hafta içinde yaşayacağımız ikinci sınavın zaman açısından problem alacağını düşünmüyorum. Herkesin kendi alanında sınava girmesi, zamanın bol verilmesi bir avantajdır. İkinci sınavın birinci sınava göre katılımın yarı yarıya düşmesi öğrenciler için bir avantajdır. Ve öğrencilerin bu avantajları güzel bir şekilde değerlendirmeleri gerekir. Öğrencilerin tereddüt ederek emeğim boşa çıkar mı? Düşüncesi sıkıntı değildir. Çünkü sonsuz güç sahibi: ‘’İnanarak hayırlı işler yapanların mükâfatlandırılacağını…’’ beyan ediyor.

Hiçbir sınavın öncülünün kolay olmadığını bütün sınavların öncesinde herkesin kendine göre sıkıntıların olduğunu söyleyebiliriz. Zor şartlarda kendini yetiştirenlerin durumu kaya içinde filizlenip dal budak olan meyve veren ağaca benzer. Unutmayalım ki zorluklar ne denli büyük olursa zafer de o denli büyük olacaktır.

Sınava girecek bütün kardeşlerime başarılar dilerim.

Selam ve dua ile…

Bu haberler de ilginizi çekebilir