• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Eğitime Özgürlük, İnancımıza Saygı istiyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Özgür-Der (Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği) Diyarbakır Şubesi, saat 12`de Ofis AZC önünde "Andımız" dayatması ve anadilde eğitim yasağını protesto etti. Protesto eyleminde "Anadilde Eğitim Yasağına Son" şeklinde afişler açılırken, basın açıklamasını Özgür Der Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Emin Altun yaptı.

"Eğitime özgürlük, inancımıza saygı istiyoruz" diyen Altun, okulların acilen sistematik zulüm mekânları olmaktan çıkartılmasını istedi. Altun sözlerini şöyle sürdürdü; "Hak gasplarının en yoğun yaşandığı alanlardan biri de eğitim alanıdır. Bu alanda çocuklarımızın kendi anadillerinde eğitim görmeleri yasaklandı ve mahiyetini bilmedikleri varlıklara `armağan` edildiler. Gerek 8 yıllık zorunlu eğitim, gerekse de sonraki süreçlerde milyonlarca çocuğumuz ve gencimizin zihinleri resmi ideolojik doktrini esas alan anlayış ve uygulamalarla mütemadiyen kirletilmektedir. İnsan kişiliğini ve inanç bütünlüğünü görmezden gelen; statükoya aykırı fikir ve yaklaşımlar benimseyebilme ve geliştirebilme hakkını yok sayan bir anlayışla çocuklarımız, gençlerimiz resmi ideolojik kalıplar doğrultusunda şekillendirilmeye ve şahsiyetleri öğütülmeye çalışılmıştır. On yıllardır yoğun bir ideolojik bağnazlık ve dayatmacı yöntemlerle düzen ve düzenin kutsalları karşısında pasif, çaresiz, eleştiri ve sorgulama cesaretinden yoksun nesiller yetiştirilmesi hedeflenmiş, "okul" kışlalaştırılmış, öğrenciler askerleştirilmiştir."

Militarist, seküler ideolojik eğitim anlayışına ve eğitimde merkeziyetçi, tektipçi yaklaşımlara karşı çıkmanın hukuki, ahlaki ve insani bir hak ve sorumluluk olduğuna inandıklarını ifade eden Altun, "resmi ideolojik kalıpların esareti altında tutulan beyinlerin özgürleştirilmesi için eğitim sisteminin baştan aşağıya yenilenmesi ve sivilleştirilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Bu genel tespit ve değerlendirmelerle birlikte, kısa bir süre sonra yeniden başlayacak eğitim döneminde önceki yıllarda yaşanan sıkıntıları da göz önünde bulundurarak acilen bazı düzenlemeler yapılmasını isteyen Altun, "kimliğimize, inancımıza karşı büyük bir zulme, haksızlığa dönüşen kimi dayatmalara hiç vakit geçirilmeksizin son verilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

ozgurder-egitime-ozgurluk-Inancimiza-Saygi_1316263155.jpg (600×450)

İşte talepler…
1- Allah`ın ayetlerinden olan ana dillerin, eğitim dili olarak kullanılmasına yönelik engeller kaldırılmalıdır. Kürtçe anadilde eğitim verilmesinin imkânları sağlanmalı ve bu ayıba artık bir son verilmelidir.
2- İlköğretimden başlayarak bütün öğretim süreçlerinde kız öğrencilerin başörtülü eğitim görme hakları tanınmalı; insan hakları ilkeleriyle çelişen, dünyada da benzeri zor görülen, despotik, zalimane başörtüsü yasağına son verilmelidir.
3- "Andımız" adlı İslam akidesine aykırı öğeler içeren, kişi putlaştırmasına ve kişilik tahribine yönelik ırkçı metnin her sabah çocuklarımıza zorla söylettirilmesi ayıbına, ilkelliğine, zulmüne son verilmelidir.
4- Okullarda askeri denetim ve vesayet aracı olarak işleyen ve kışla tipi eğitimin simgesi haline gelen Milli Güvenlik Dersleri kaldırılmalıdır.
5- 28 Şubat darbe sürecinde, İmam Hatip okullarının orta kısımlarının budanması maksadıyla uygulamaya konulan kesintisiz eğitim dayatması terk edilmelidir.

Talep ettikleri bu düzenlemelerin gerçekleştirilebilmesi için Hükümetin ve Milli Eğitim Bakanlığı`nın iradesinin yeterli olacağını belirten Altun, bu zeminde atılacak adımların anayasa tartışmaları hakkında da bir tutarlılık testi işlevi göreceğine inandıklarını sözlerine ekledi.

Yapılan açıklamanın ardından toplanan kalabalık sesiz bir şekilde dağıldılar.

ozgurder-egitime-ozgurluk-Inancimiza-Saygi_1316263207.jpg (600×450)

M. Salih Keskin/Veysi Çetik - İLKHA 

Bu haberler de ilginizi çekebilir