• DOLAR 32.519
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2427.769
  • ...
Obeziteden her yıl 3 milyon kişi hayatını kaybediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Türkiye’de kadınların yüzde 40’nın erkeklerin ise yüzde 20’sinin obez olduğuna dikkat çeken Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, “Fazla kilo ve obezite yüzünden her yıl yaklaşık 2 milyon 800 bin kişi hayatını kaybetmektedir” diye belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından obozitenin, "Sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi" şeklinde tanımlandığını anlatan Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemik, yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının ortalama yüzde 15-20'sini, kadınlarda ise yüzde 25-30'unu yağ dokusu oluşturduğunu bunun erkekte yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30'un üzerine çıkması durumunda obezitenin söz konusu olduğunu belirtti.

21. yüzyılın küresel boyutta en önemli halk sağlığı sorununun obezite olduğuna dikkat çeken Dr. Kemik, “Kalp hastalığı, felç ve şeker hastalığı riski; beden kitle indeksinin (BKİ) artmasına bağlı olarak giderek artmaktadır. Obezite ile mücadele gerçekte pek çok hastalıkla mücadele demektir. Fazla kilolu olma Avrupa Bölgesinde her yıl 1 milyondan fazla ölümün ve hasta olarak geçirilen 12 milyon yaşam yılının sorumlusudur. Fazla kilo ve obezite yüzünden her yıl en az 2 milyon 800 bin kişi hayatını kaybetmektedir” diye belirtti.

Dr. Kemik, obezite oluşmadan korunma yolları hakkında şu bilgilendirmede bulundu: “Obeziteden korunma, çocukluk çağında başlamalıdır. Çocuk ve adolesan döneminde oluşan obezite, yetişkinlik dönemi obezitesi için zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle aile, okul ve çevrenin yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivite konularında bilgilendirilmesi gelecek nesillerin sağlığını daha olumlu şekillendirecektir.” (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir