• DOLAR 32.556
  • EURO 34.904
  • ALTIN 2421.381
  • ...
`Türkiye Laiklikten Çok Çekti, Biz de mi Çekelim`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın Mısır ziyaretinde gündeme getirdiği “laiklik” konusu Arap aydınlar arasında laiklik tartışmasına neden oldu. Arap aydınlar, laikliğin Hıristiyan Batı`da çıkmış bir soruna yine Batılıların kendi buldukları bir çözüm olduğu, İslam dünyasında laikliği gerektiren bir sorun olmadığı görüşünde.

BULAÇ: “SOLCULAR VE LİBERALLER SEVİNDİ”

Konuyla ilgili Habervaktim`e konuşan Sosyolog Ali Bulaç ise, böylesi bir ziyarette Başbakan`ın laiklik konusunu getirmesinin büyük bir hata olduğunu ifade ederek, “O günden beri Arap medyasını takip ediyorum. Sayın Başbakan`a bunu telkin eden danışmanı kimse, çok büyük bir hata yapmış. Gereksiz yere Müslüman Kardeşler ve diğer İslami gruplar darıltıldı, büyük bir düş kırıklığına uğradılar. Tabi bu sözlere sevinenler, Türkiye`de Ahmet Altan gibi, Mısır`daki liberalleri ve solcular oldu. Onların ise kamuoyunda kayda değer bir destekleri yok.  Müslüman Kardeşler yüzde 40 oy oranı ile şuan Mısır`da iktidara en yakın siyasi grup olarak görünüyor. Türkiye açısından bu sözler gezinin bütün getirisini berhava etti” dedi.

“TÜRKİYE`NİN ÇEKTİKLERİNİ BİZ DEMİ ÇEKELİM DİYORLAR”

Tercüme tartışmasına da değinen Bulaç, Arapçada “Laiklik” kavramına karşılık olarak, “bilimselcilik” olarak Türkçeye tercüme edilebilecek olan “İ`lmaniye” tabirinin kullandığına dikkat çekti. Bulaç, “İlmaniye, Mustafa Kemal`e atfedilen, ‘hayatta en hakiki mürşit ilimdir` sözünün tam karşılığıdır. Buna göre kamu hayatında aklım ve bilimin öncelenmesi anlamında kullanılıyor. Dolaylı anlamda bir pozitivizm diyebiliriz.  Arap dünyasında, özellikle Mısır`da çok gelişmiş bir entelektüel hayat vardır ve Laiklik nedir, Arapça karşılığı olan İ`lmaniye nedir, çok iyi bilinir. İslamcı aydınlar, ‘Türkiye 100 senedir laiklikten çok acı çekti. Şimdi aynısını biz demi yaşayalım isteniyor?` diye tepkililer" diye konuştu.

MADİ: “MISIR`DAKİ OSMANLI İDARESİNİ LAİKLER BİTİRDİ”

Mısır`da, Mübarek`in devrilmesinin ardından Anaysa tartışmaları konusundaki görüşleri ile tanınan İskenderiye Üniversitesi Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulfettah Madi, Laikliğin, Ortaçağ Avrupa`sında Kilisenin insanlık dışı ve ilim karşıtı tavrına karşı çıktığını dile getirerek İslam dünyasında böyle bir sorun olmadığını kaydetti. El Cezire`nin internet sayfasında yayınlanan yazısında Madi, Arap dünyasında laik tartışmasının yeni olmadığını, Osmanlının son döneminde “Arap aydınlanmasının öncüleri” adı altında İngiliz destekli Laiklik yanlısı Batıcı akımların ortaya çıktığını ve bunun Mısır`daki Osmanlı idaresini zayıflatmaya hizmet ettiğini hatırlattı.  

Habervaktim

Bu haberler de ilginizi çekebilir