• DOLAR 32.575
  • EURO 35.028
  • ALTIN 2420.05
  • ...
Bozdağ`dan Gündemle İlgili Önemli Açıklamalar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

 

ANKARA - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, tutuklu ve hükümlülerin eğitim öğretim kayıt ücretleri ve sınav giderlerinin karşılanmasına ilişkin işbirliği protokolünü imzalamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İslam, "Türkiye`nin Musul Başkonsolosluğuna düzenlenen baskının ardından, askeri seçeneğin gündeme gelmesi halinde Kuzey Irak tezkeresinin dışında yeni bir tezkere çıkarılıp çıkarılmayacağına" ilişkin soru üzerine, "Önce o noktaya gelip gelmediğimizi görmek gerekiyor zannederim" diye konuştu.

Bozdağ ise dün Parlamentoda da bu konuların değerlendirildiğini söyledi.

Musul`da bu hadisenin ortaya çıkmasından sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Başbakanlık`ta bir toplantı yapıldığını dile getiren Bozdağ, ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında Çankaya Köşkü`nde toplantı düzenlendiğini, bütün kurumların temsilcileri, bakanlar ve bütün yetkililerin bu toplantılara katılarak, Türkiye`nin Musul`da yaşanan hadise karşısında alması gereken tedbirleri enine boyuna değerlendirdiğini bildirdi.

"Şunu herkesin bilmesi lazım ki bu konudaki Türk milletinin ortak hassasiyeti, hükümetimizin hassasiyetidir" ifadesini kullanan Bozdağ, "Hükümetimiz, Başkonsolosumuz ve konsoloslukta çalışan insanlarımız dahil olmak üzere Musul`da bulunan tüm vatandaşlarımız ve orada yaşayan herkesle alakalı büyük hassasiyet ve titizlik içerisinde çalışmalarını sürdürmektedir" dedi.

NATO ve Birleşmiş Milletler nezdinde girişimler yapıldığına işaret eden Bozdağ, şunları kaydetti:

"Sayın Başbakanımızın, Dışişleri Bakanımızın yaptığı uluslararası görüşmeler de var. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu konuyla ilgili her kurumuyla, her tür görevli ve yetkilisiyle teyakkuz halindedir. Bu konu milli bir meseledir. Siyasi partilerin üzerinde bir konudur. O hassasiyetle bütün herkesin ve her kesimin de bu meseleye yaklaşmasının doğru olduğunu ifade etmek isterim.

Bugün TBMM`de bir bilgilendirme yapılacak. Meclisin açılmasıyla. Hükümetimiz Musul`da yaşanan hadiselerle ilgili TBMM`yi bilgilendirecek. Siyasi partilerin grupları da bu konudaki görüşlerini ortaya koyacaktır. Bu da son derece önemli. Tezkereyle ilgili konuda şu anda mevcut tezkerenin yetip yetmediği ve yeni tezkere gerekip gerekmediği tabii bu değerlendirmeler kapsamında ele alınan konulardan birisi. Ama şu anda benim bildiğim tezkereyle ilgili bir çalışma henüz yok. Mevcut tezkere yetiyor mu onu da bilmiyorum işin doğrusu ama hükümetimizin diğer yetkilileri bu konuları elbette değerlendiriyorlar."

HSYK Birinci Daire Üyesi Gökçe`nin istifası

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Daire Üyesi Teoman Gökçe`nin istifasıyla ilgili soruyu Bozdağ, "İstifayla ilgili Kurul Başkanı olarak tarafıma gelen herhangi bir metin yok. Basından duydum. Doğru mu değil mi bilmiyorum. Şu anda bir açıklaması basında yer aldı. Bize ulaşmış herhangi bir metin yok. Ulaştığı zaman elbette onunla ilgili yasa çerçevede yapılması gereken neyse onlar yapılacaktır" şeklinde yanıtladı.

HSYK yaz kararnamesi

Bir soru üzerine Bozdağ, hakim ve savcılara ilişkin yaz kararnamesinin HSYK`nın işi olduğunu belirterek, "Bakanlığımızın kararnameye dair bir görevi bulunmamaktadır. Türkiye`nin her yıl yaz kararnamesi hakim ve savcılar için nasıl hazırlanıyorsa öyle hazırlandığını tahmin ediyorum. Hayırlı olsun diyorum" dedi.

Yargıtay kanunuyla ilgili soru üzerine Bozdağ, şu değerlendirmede bulundu:

"Yargıtay kanununda yapılan değişiklikler son derece önemli değişikliklerdir. Yargıtay`daki hangi dairenin hangi konulara bakacağı, daire üyelerinin dağılımı, Birinci Başkanlık Kurulu`nun oluşu ve benzeri pek çok husus bu kanunda düzenlenmektedir. Ama bununla ilgili bütün kararları Yargıtay üyeleri verecektir. Basından bu konuya takip edenler sanki kanunda doğrudan bir değişiklik yapıldığı gibi bir çarpıtma yapan bazı basın yayın organları var. İşin doğrusu bu kanun Yargıtay`ın değerli üyelerine Yargıtay ile ilgili bir değerlendirme yapma imkanı vermektedir. Yargıtay`ın değerli üyeleri bu değerlendirmeyi yapar yapmaz o onların takdir edeceği bir husustur. Birinci Başkanlık Kurulu`nun seçimini Yargıtay üyeleri yapacaktır. Sekreteri zaten başkan atıyor yine başkan atayacaktır. Birinci Başkanlık Kurulu bir taslak hazırladığı zaman bu taslağa dair kararı Yargıtay`ın bütün üyelerinin katıldığı Yargıtay Büyük Genel Kurulu vermektedir. O yüzden bu düzenleme yerinde bir düzenlemedir. Yargıtay kendisiyle ilgili değerlendirmeleri yapıp kararı kendi verecektir. Kanun bir karar vermemektedir."

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir