• DOLAR 32.584
  • EURO 34.922
  • ALTIN 2431.42
  • ...
Musul`dan Kaçış Sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Musul`da İŞID`in hakimiyeti sağlamasından sonra binlerce kişi daha güvenli buldukları Kürt bölgesine kaçıyor. Kürt güvenlik güçleri, Musul – Erbil arasındaki güvenlik noktasında Musulluları durduruyor.

Kimlik ve bomba aramasından sonra binlerce kişi kendileri için oluşturulan kamplara yönlendiriliyor.

Cenevre merkezli Uluslararası Göç Örgütü, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün ele geçirdiği Musul`da şiddetin artmasından endişe eden yarım milyon kişinin evlerini terk ettiğini açıkladı.

Irak`ın ikinci büyük kenti olan Musul`daki çatışmalarda birçok ölü ve yaralının olduğunu belirten Göç Örgütü, çatışmaların yaşandığı bölgede bulunan dört hastaneyle iletişimin kesildiğini, bazı camilerin kliniğe dönüştürüldüğünü ve yaralıların tedavi altına alındığını belirtti.

Musul kent merkezinde araç kullanımının yasaklandığını kaydeden Göç Örgütü, insanların yürüyerek şehri terk etmek zorunda bırakıldığını açıkladı.

Örgüte göre, Iraklı yetkililer insani sorunun çözülmesi için uluslararası kuruluşlara yardım başvurusu yaptı.

Peşmerge alarm durumunda

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanlık Meclisi üyesi ve IKDP`nin Şeyhan bölge sorumlusu Ali Awni, Musul kent merkezi, ilçeleri ve köylerinden şimdiye kadar yaklaşık 300 bin kişinin kaçarak Kürt bölgesine sığındığını söyledi. Musul`dan kaçışın devam ettiğini belirten Ali Awni binlerce peşmergenin ise Musul ve Kerkük yakınlarında Kürt bölgesinin sınırlarının bittiği noktada alarm halinde olduğunu belirtti. Ali Awni şöyle devam etti:

"IŞİD güçleri Musul`a girerken Irak Merkezi Hükümeti`ne bağlı asker ve polis karşılık vermeden adeta kentten kaçmış. Savunmasız kalan on binlerce kişi de kenti terk ediyor. Kenti terk ederek Kürt bölgesinin Erbil, Duhok, Zaho ve köylerine sığınanların sayısı 300 bini geçti. Binlerce kişi ise gelmeye devam ediyor. Musul ve Kerkük sınırlarında konuşlanmış olan binlerce peşmerge ise alarm durumunda. Henüz bölgemize yönelik bir saldırı yok. Ancak olursa peşmerge en şiddetli şekilde cevap verecek."

Kaynak: Al Jazeera  

Bu haberler de ilginizi çekebilir