• DOLAR 32.578
  • EURO 35.042
  • ALTIN 2438.624
  • ...
Ezber bozumu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mevsimlerden Eylül ve bağ bozum zamanıdır. Bağ bozumuz olurda ezber bozumu olmaz mı? İnsan alışkanlıklarının çocuğudur, süregelen ezbere dayalı olan bir yaşantının ürünüdür. Eylül ayında yaşanılan olay süper gücün ezber bozumu olarak tarihe geçti, halen bu ezber bozumunun ekonomik ve sosyal boyutunu üzerinden atamamıştır. Güç ahlaklı olmalıdır, hani derler filden büyük balina var diye.. Gücünüz sizi zulme itiyorsa kazancınız sizi tetikliyorsa yanlış giden bir şeyler var demektir. Tam bu noktada ezber bozumu ortaya çıkar ve İngilizlerin dediği gibi (misfortunes never come alone) talihsizlikler asla yalnız gelmezler, türünden bir dizi felaketler gelir.

2. Süper güç Ortadoğu’da geçen temmuz ayında ezber bozumuna uğradı ve halen şokta. 1990 yılında demir perde (ezber bozumuna uğradı) ve halen parçalanma devam ediyor. Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesi utanç duvarının yıkılması ezber bozumuydu. 2003 seçimlerinde bir ezber bozumu yaşandı, 367 tartışmaları ülkemizde demokrasi bozumu olarak tarihe geçti. Susurluk bir ezber bozumudur, son günlerde tartışılan telekulak olayı ezber bozumudur. O kadar çok ezber bozumu yaşanıyor ki yeter ki siz onları okumayı bilin…

Çevre kıyımı daha fazla kazanç adına hızlı tüket daha çok kazanç sağla sloganıyla yola çıkıldı ve 2004 yılından sonra küresel ısınma sorunu ortaya çıktı ve aslında bu bir ezber bozumuydu, dur ne yapıyorsun suyu ve toprağı ve insanı bu kadar acımasızca tüketme deyişidir. Ezber bozumu aynı zamanda bir alışkanlık bozumudur. Avrupa’da baş gösteren ekonomik kriz Euro bölgesinde paniğe sebep oldu. Son 6 aydır özellikle kuzey Afrika ülkelerinde yaşanılan değişim rüzgarı deyim yerindeyse bal gibi ezber bozumudur.

Bağ bozumuz olurda ezber bozumu olmaz mı? Mevlam görelim neyler, Neylerse güzel eyler. Ezber bozumlarının ardından güzelliklerin yaşanması temennisiyle.

HAFTANIN YAZISI: Celal Akşit / İstanbul - Yaş: 26

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir