• DOLAR 32.583
  • EURO 34.827
  • ALTIN 2501.793
  • ...
Van'da Toplum Ruh Sağlığı Merkezi açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN – Van İpekyolu Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin açılışı yapıldı.  Açılışa, İpekyolu Kaymakamı ve Vali Yardımcısı Vekili Sabri Uzun, İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Yrd. Doç Dr. Vural Polat, İpekyolu Devlet Hastanesi Yöneticisi Uz. Dr. Ali Eman, İpekyolu Devlet Hastanesi Sağlık Hizmetleri Bakım Müdürü Gülşen Dalaz ve Hastane Yöneticileri ile çok sayıda hasta ve hasta yakını katıldı.

Burada bir açıklama yapan İpekyolu Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Ali Eman, “An itibari ile Van ilimizde 135 kadın, 231 erkek olmak üzere toplamda 366 hastanın mevcuttur. Bu hastaların, hastalık gruplarına göre mevcut sayı şöyledir; şizofreni 204, şizoafektif bozukluk 15, psikoz 95, bipolar bozukluk 52 mevcuttur.” dedi.

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi açıldığından bu yana 580 ev ziyareti 15 resmi kurum ziyaret ettiğini belirten Eman, “Merkezimizde 64 hastanın depo enjeksiyon takibi yapılmaktadır. Merkezimiz açıldığı tarihten bu yana 100 hasta ailesine psikoeğitim, hastalık bilgilendirme toplantıları yapmıştır. Aylık düzenli olarak 86 hastayla bireysel görüşme, iş uğraşı terapileri hemşirelik faaliyetleri, psikoeğitimler, günaydın toplantıları, ev ziyaretleri yapılmaktadır. İlimizde ulaşılması hedeflenen hasta sayısı yaklaşık olarak 500 civarındadır.” diye konuştu.

Uz. Dr. Ali Eman, “Merkezimiz açıldığından bu yana hastalarımızın yaptıkları el işlerini sergilemek için resim, ebru, elişi sergileri yapılmıştır.2012 Kasım ayında hastalarımızın direk katılımıyla Tiyatro Gösterisi yapılmıştır. Eski Valimiz Münir Karaloğlu’nun eşi Sevim Karaloğlu’nun katılımıyla mutfak Uğraşısı etkinliği yapılmıştır.” İfadelerini kullandı.

Daha sonra Psikiyatri uzmanı Dr. Erkut Samgı Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Hakkında bilgiler verdi. Samgı, 366’ya yakın kayıtlı hastamız bulunduğu Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde genellikle şizofreni, Şizoafektif, Psikoz ve benzeri psikolojik bozuklukları olan hastalara hizmet vermekte olduğunu belirterek, “Burada medikal tedavi olan ilaç tedavisinin yanı sıra rehabilitasyon dediğimiz hastanın toplumla kaynaşması, sosyal becerinin kazanılması, hastaların enjeksiyonlarının yapıldığı bir merkez burası. Çok yönlü bir merkez burası, burada halk eğitim merkezine ait eğitici usta öğretmenlerimiz var. Burada resim kursu, müzik kursu, el işi kursu, gibi beceriler kazandıracak aktivitelerimiz oluyor.” diye konuştu.

Samgı, “Aynı zamanda hastalara hastalık hakkında bilgilendirme ve eğitim veriyoruz. Yine hasta yakınlarına ayrı hastalık hakkında bilgilendirme ve grup terapileri yapıyoruz. Dediğim gibi sadece medikal olarak ilaç tedavisi değil, aynı zamanda rehabilitasyon ve sosyal becerileri kazanımları açısından da onlara yardımcı olmaktayız. Hastalarımızın enjeksiyonları var, 15 günde bir yapılan enjeksiyonları var, onları burada bilgi vererek yapıyoruz. Yine gezici ekiplerimiz var, hastalarımız evden çıkamadığı zaman enjeksiyonlarının evde yapılması gerektiği zaman kayıtlı hastalarımıza gezici ekip ile kontrol edip gerekli tedavileri ya da önerilerde bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde asıl amaçlarının hastaları sosyal hayata kazandırma olduğunu belirten Samgı, “Burada ki asıl amacımız, hastalarımıza sosyal beceri kazandırmaktır. Çünkü bazen kronik hastalar beceri kaybetme gibi durumlarda bulunabiliyor, bunları tekrar geri kazandırmak için aktivitelerde bulunuyoruz.” dedi.

Psikolojik hastalıkları olan ve Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde tedavi alan aynı zamanda burada asgari ücretle çalışmaya başlayan Basriye Olaş, toplum ruh sağlığı merkezi açıldıktan sonra kendisini iyi hissettiğini söyleyerek, “Bu merkezin açılması çok iyi oldu. Kendimi burada çok iyi hissediyorum. Bu merkez açılmadan önce, zaman sürekli evde geçiyordu. Bu merkez açıldıktan sonra zamanımı artık burada geçiriyorum.” diye konuştu.

Açılış programı, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin açılışında katkıda bulunanlara plaket verildikten sonra sona erdi. (Cihad Coşar - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir