• DOLAR 32.555
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2422.393
  • ...

BURSA - Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, Türkiye’nin, yılda 400 milyon dolarlık organik ürün ihracatı yaptığını ve 100 milyon dolarlık da iç tüketim hacmi bulunduğunu belirterek, "Organik ürünleri yüksek gelirliler tüketiyor algısı ürünlerin çok yüksek fiyatlarla tüketiciye satılmasına neden oluyor. Organik diye 3 liralık domates 20 liraya satılıyor, bu kırılmalı" dedi.

“Organik tarımda KDV oranları azaltılmalı”

Organik tarım sektörünün sorunları ve geleceği hakkında bilgi veren Çalı, dünyada organik tarıma olan ilginin her geçen gün artmasına rağmen Türkiye’de halen kişi başına yıllık organik ürün tüketim tutarının bir avronun altında kaldığını ifade ederek, bunun nedenlerinin başında Türkiye’nin tarım kökenli bir ülke olmasının geldiğini söyledi.

Çalı, aynı zamanda şehirde yaşayanların bir ayağının köyde olduğunu, köyden gelen ürünün sağlıklı ve doğru gıda olduğu gibi tüketicide oluşan yanlış bir algının bulunduğunu dile getirerek, ülke genelinde tarım, sağlık ve eğitim politikasında sağlıklı beslenmeye yer verilmediğini kaydetti.  Organik tarımda potansiyeli ve tüketimi artırmak için yeterli tüketim desteği verilmesi gerektiğine dikkati çeken Çalı, organik ürünlerde KDV oranının azaltılmasının üreticiler için büyük önem taşıdığını belirtti. 

“Sanayicinin talebine uygun üretim yapılmıyor”

Çalı, organik ürün ticareti yapanlara da diğer üreticiler gibi çeşitli desteklerin sağlanmasının sektörün geleceği açısından önemli bir gündem maddesi olduğunu vurgulayarak, organik ve sağlıklı beslenme anlamında Gıda Tarım ve Hayvancılık,  Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıklarının özellikle okul öncesi, hastane ve yaşlı bakım evlerinde ortak projeler yapması gerektiğini dile getirdi.  Türkiye’de organik tarımla uğraşan üreticinin, sanayinin talebine uygun üretim yapmadığına vurgu yapan Çalı, bu durumun özellikle meyve suyu sanayi için geçerli olduğunu, sorunun sadece organik tarıma haz olmadığını genel tarım politikası ile ilgili olduğunu söyledi.

Çalı, sürdürülebilir organik tarım için devletin teknik desteklerin yanında ürünün ticaretine yönelik destekler de sağlanması gerektiğine işaret ederek, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde organik tarım politikaları belirlemeli. İç piyasada özellikle okul kantinlerinde tüketim, kanun ve yönetmeliklerle özendirilmeli hatta zorunlu hale getirilmeli" dedi.

"Organik tarım için toprak sıkıntısı var"

 Çalı, Türkiye’de organik ürünlerin tüketimini artırmak için özel bir çaba getirdiğini dile getirerek, İtalya’da organik ürün tüketiminin yüzde 33’ünün okullarda gerçekleştirildiğini, bu oranın Türkiye’de yüzde 1’in altında kaldığını ifade etti.

Yabancı alıcının organik tarım ürününe gereken fiyat farkını vermediğini dikkati çeken Çalı, şöyle konuştu: "Bu durum organik tarım üreticisinde kayba neden oluyor. Organik tarım üreticileri fiyat tedirginliği ve pazar problemleri yaşadığı için üretici firmalarda azalma oluşuyor. Üreticilerin, organik tarım üretimi için uygun şartlara sahip toprak sıkıntısı var. Organik tarım üretimi için gübre, tohum, ilaç gibi hayati önem taşıyan unsurların temininde zorluklar yaşanıyor. Organik tarımda ihtiyaç duyulan nitelikli eleman da bulunamıyor. Bu gibi nedenler organik tarımı zorlaştırıyor.” (Zeki Aras-İLKHA)