• DOLAR 32.499
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2431.011
  • ...
Yenişehir'deki kirli sularla ilgili soru önergesi verildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - İnegöl Organize Sanayi Bölgesi’nin arıtma tesislerini yeteri kadar çalıştırmadığını savunan CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Yenişehir’de 25 köyün sulama ihtiyacını karşılayan Boğazköy Barajı ve Kocasu Çayı üzerinde çevre kirlilik oluştuğunu ve çiftçilerin bu duruma büyük tepki gösterdiğini öne sürdü.

Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi de Demiröz, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na iki ayrı soru önergesi vererek Kocasu Çayı ve Boğazköy Barajı’ndaki çevre kirliliği sorununu TBMM gündemine taşıdı.

İlhan Demiröz, soru önergelerinde, “Yenişehir’li çiftçilerimiz İnegöl Organize Sanayi Bölgesi’nin arıtma tesislerini yeteri kadar çalıştırmamasıyla çevre kirliliği oluştuğunu ve suyun adeta zehir akıttığını, tarlaların bu suyla sulanmasının felaket olacağını ifade ediyorlar.” dedi.

Soru önergelerinde, “Yenişehir Kocasu Çayı üzerinde çayın kirlenmesine neden olan yapıların envanterinin çıkarılıp çıkarılmadığını; İnegöl OSB kaynaklı çevre kirliliğinin tespiti için bir çalışma yapılıp yapılmadığını; bu atıklardan kaynaklı tarımsal ürünlere ve bölgenin bitki dokusuna zararlarının tespit edilip edilmediğini” soran İlhan Demiröz, ayrıca “Bu atıklar bölgedeki canlılar ve hayvan varlıkları açısından bir tehdit değil midir?” diye sordu.

Demiröz, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, şu soruları da yöneltti:

-Boğazköy Barajında yapılan ölçümlerde yüksek değerlerde tuz miktarı bulunduğu doğru mu? Bakanlığınız tarafından Kocasu Deresi ve Boğazköy Barajında bir analiz yapılmış mıdır? Yapılmışsa suda hangi oranlarda hangi bileşenlere rastlandı?

-İfade edilen yükseklikteki tuz miktarını düşürmek, çiftçilerimizin temiz sağlıklı bir su ile tarımsal sulama yapabilmeleri ve çevrede yer alan sanayi tesislerine ait kirleticilerin önlenmesi için bir eylem planınız var mı?

İlhan Demiröz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle de ayrıca,  “2014 yılı yatırım program ödeneği ne kadar? Neler yapılacak? Boğazköy sulama projesi hangi yılda tamamlanacak ve öngörülen temiz suyla sulama alanına çiftçilerimiz ne zaman kavuşacak?” sorularını yöneltti. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir