• DOLAR 32.332
  • EURO 35.084
  • ALTIN 2297.69
  • ...
`Açılan Özgürlüklerin Önünü Kimse Kapatamaz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

"Hak ve özgürlüklere ulaşmayı hedef alan uçak kalkmıştır ve bu uçağı indirmeye artık kimsenin gücü yetmeyecektir." diyen Kılıç, 2007`deki cumhurbaşkanlığı seçimini kilitleyen `367 krizi`ne göndermede bulundu. "Referandumla, 2 kere 2`nin 367 etmediği ortaya çıkmıştır." ifadesini kullandı. Topkapı Suriçi Grubu adlı sivil toplum kuruluşunun düzenlediği toplantıda konuşan Kılıç,28 Şubatsürecinde yaşanan baştabaşörtüsüyasağı olmak üzere hak ihlallerinin Türkiye`ye en az 30 yıl kaybettirdiğini söyledi. Laikliğin yıllarca `yasaklayarak eşitliği sağlama` anlamında kullanıldığını belirten Kılıç, yeni anayasada laikliğin doğru şekilde tarif edilmesini istedi.

Anayasa Başkanı Haşim Kılıç, Topkapı Suriçi Grubu adlı sivil toplum kuruluşunun toplantısına katıldı. Buradaki konuşmasında 28 Şubat sürecinde yaşanan hak ihlallerinin Türkiye`ye en az 30 yıl kaybettirdiğini söyledi. "Bu ülke 30 yıl başörtüsü meselesiyle uğraştı ve bu mesele ekonomisine neler kaybettirdi? O kadar büyük kargaşalar, kavgalar yaşadık ki, işadamlarımız yatırım yapamadılar. Türkiye dışına kaçtılar. Öğrencilerimizin eğitim için dışarı gittikleri gibi." diyen Kılıç, Ortadoğu`da yaşanan olayların temelinde de hak ihlallerinin bulunduğuna dikkat çekti.

Haşim Kılıç, yeni anayasa çalışmalarına da temas etti. Mevcut Anayasa`nın 177 madde olduğunu hatırlatırken, "Rahmetli Turgut Özal`a da söylemiştim. Ben bunun en az 577 madde olmasını istiyorum!" ifadesini kullandı. Ardından gerekçesini şöyle izah etti: "Anayasa kısa ve öz olursa biz yargıçlar onu daha çok yorumlarız! Bize bu kadar büyük alan bırakmayın. Tabii kısa, öz olmalıdır ancak bu anayasayı da dürüstçe, tarafsızca, evrensel değerlere uygun bir şekilde yorumlayacak, onu hayata geçirecek yargıçlarımızın olması gerekir. Yazılı metin değil yargıcın vicdanı daha önemlidir. Yasayı istediği gibi yorumlayan yargıçlardan kurtulmalı ve özgürlüklerin lehine yorumlayan yargıç ve hukukçular yetiştirmeliyiz. Türkiye, Anayasa`nın 90. maddesini değiştirdi; ama yargıçlarımız hâlâ özgürlükçü ve bağlayıcı yeni anayasa maddesini değil de önüne gelen konularda yine TCK 301. ve 312. maddelere bakıyor."

Anayasaların devleti ve iktidarları sınırlamak için yapıldığını kaydeden Anayasa Mahkemesi Başkanı, "Bu sadece siyasi iktidar değil, devletin içinde o kadar çok iktidar var ki. İşte onların hadlerini aşmamaları için de anayasalar yapılır." değerlendirmesini yaptı. Hak ihlallerinin insanları isyana teşvik eden en önemli etken olduğunu dile getirerek, "Artık dünyada hak ve özgürlüklerin merkezileştiği, ön plana çıktığı bir süreçten geçiyoruz. Sadece Suriye değil. Sri Lanka`daki insanın hak ve özgürlükleri de artık bizim ilgi alanımızdadır. Eğer insansa, onur taşıyorsa dünyanın her yerindeki hak ihlalinin bizim ilgi alanımıza girmesi gerekir." diye konuştu.

Haşim Kılıç,12 Eylülreferandumunun ardından Anayasa Mahkemesi`nin değişen yapısına da temas etti. "Mümkün olsa da Anayasa Mahkemesi üyelerinin hepsini TBMM seçse ve milletin iradesi temsilcileri eliyle buraya da yansısa." talebinde bulundu. Anayasa Mahkemesi`nin sadece hukukçulardan kurulmasının yanlış olduğuna inandığını da dile getireren Kılıç, şöyle konuştu: "Çünkü anayasanın hem hukuksal hem siyasi hem sosyolojik, felsefi ve ekonomik boyutu var. Mümkün olsa da Anayasa Mahkemesi`ne bir felsefe profesörü atanabilse. Bu kurulun belki bir yarısı hukukçulardan oluşmalıdır, ama diğer yarısının da böyle olması gerektiği kanaatini taşıyorum." Bugün hukuk fakültelerinden hukukçu değil, hukuk teknisyeni çıktığı görüşünü de savunan Kılıç, "4 yıllık süreç çok az. En az 6 yıl olması gerekir. İlk 2 yılı hukuk felsefesi ve sosyolojisini okutmak gerekir. Bunu Sayın Başbakan`a da ilettim. Ciddi bir reforma ihtiyaç var. Anadolu`nun her yerinde hukuk fakültesi açılmasını da kalifiye hukukçu yetiştirmek açısından doğru bulmuyorum." şeklinde konuştu.

haber ajansları

Bu haberler de ilginizi çekebilir