• DOLAR 32.345
  • EURO 35.135
  • ALTIN 2302.751
  • ...
Taşeron işçiler eylemlerine devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA- Siverek Karayolları 96. Şube Şefliğinde çalışan işçiler, mahkeme yoluyla kazandıkları haklarının verilmesi talebiyle basın açıklaması düzenledi. Kadroya alınmalarına yönelik mahkeme kararı bulunmasına rağmen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bu haklarının görmezden gelindiğini iddia eden Yol-İş Sendikası Temsilcisi Ali Dusak, basın açıklamasına Soma linyit ocağında hayatını kaybeden işçileri anarak başladı.


Yol-İş Sendikası Temsilcisi Dusak, karayollarında taşeron işçisi olarak çalıştıklarını belirterek birçok temel hak ve toplu iş sözleşmesinden yararlanamadıklarına dikkat çekti.

Türkiye Yol-İş Sendikası tarafından yargıya müracaat edilerek çalışma şekillerinin muvazaalı olduğu gerekçesiyle dava açıldığını hatırlatan Dusak, “İlk davalar 10.05.2011 tarihinde sonuçlandırıldı. İşe ilk girdiğimiz günden itibaren karayollarının işçisi olduğumuza karar verildi. Bahse konu kararlar 25.10.2011 tarihinde Yargıtay 9. hukuk dairesi tarafından onaylanarak kesinleşti. O günden beri yargı kararlarının kesin olmasına rağmen uygulanmamaktadır. Yargı kararlarında çalıştığımız işyerlerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmelerinden de yararlanmamız gerektiğine hüküm edilmişti. Daha sonra toplu iş sözleşmesinden yararlanmak için açılan davalar bilirkişiye havale edildi. Kesinleşen alacak davaları da mali yönden büyük miktarlara ulaştı. Maliye ve çalışma bakanlığı yetkilileri kadro verme veya alacakları ödeme durumu ile karşı karşıya geldiler.” Dedi.


Kadrolarını vermeleri karşılığında alacak davalarından sulh yoluyla vazgeçeceklerini taahhüt ettiklerini belirten Dusak,"Ancak bu güne kadar hep oyalandık. Bugün, yarın diyerek yargı kararlarına uymayanlardan adalet istiyoruz. Parti ayrımı yapmadan ilimizin tüm vekillerine sesleniyoruz. Çözüm yeri meclistir. Kanun yapan meclis yaptığı kanunlara uysun diyoruz.Yargı kararlarına uyulana kadar her haftanın ilk günü şubemiz faaliyet alanında bulunan Diyarbakır, batman, Siirt, Cizre, Siverek, Şanlıurfa ve Mardin illerinde karayolları 9. bölge müdürlüğü ve şube şefliklerinde toplanarak sesimizi duyurmaya çalışacağız. Gerekirse önümüzdeki günlerde çoluk çocuğumuzla buraya geleceğiz. Elbet bizi duyanlar olacaktır. Haktan, adaletten, eşitlikten, yargı bağımsızlığından söz edenler belki bir gün bizleri de duyacaklardır. Tüm basın emekçilerinin sorunumuzu gündemlerine almalarını, sınıf kardeşlerimizin ve duyarlı halkımızın bu haksızlığa karşı yanımızda olmalarını istiyoruz." Şeklinde açıklamalarda bulundu.

Taşeron işçiler alkışlarıyla destek oldukları açıklamanın ardından sessiz bir şekilde dağıldı. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir